مزایای مدل تعالی منابع انسانی
مزایای مدل تعالی منابع انسانی
*مزایای مدل تعالی منابع انسانی*

مدل تعالی منابع انسانی به عنوان یک چارچوب مدیریتی در سطح جهانی، باعث می شود تا سازمان ها بتوانند مسیر تغییر خود را اندازه گیری و به گونه ای ارزیابی کنند. همین موضوع سبب می شود تا مدیران و سازمان ها در پی توانمندسازی کسب و کار خود برآیند و پیشرفت کنند. در واقع مدل تعالی سازمانی، یک روش مناسب برای سنجش و ارزیابی نقاط قوت و ضعف یک سازمان است، و یک مجموعه از مفروضات منسجم و گسترده را که برای مدیریت سازمان ضروری است، فراهم می سازد. به این صورت که هر یک از مدیران در سازمان ها با در نظر گرفتن روش خود، از مدل تعالی سازمانی استفاده می کنند تا بهبود یابند و پیشرفت نمایند.

استفاده از مدل تعالی منابع انسانی مزایای زیادی به همراه دارد که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره خواهیم کرد.

مدل تعالی منابع انسانی روش مناسبی برای سنجش عملکرد سازمان می باشد.
*مدل تعالی منابع انسانی روش مناسبی برای سنجش عملکرد سازمان می باشد*

انواع مزایای مدل تعالی

  • اولین مزیت مدل تعالی این است که شامل فرایندهای سازمانی فراگیر و سیستماتیک می گردد.
  • مزیت بعدی این است مدل تعالی سازمانی واکنش بسیار سریعی در مقابل تغییر و تحول و نیازهای ذینفعان بروز می دهد.
  • از دیگر مزایای این مدل می توان به نتایجی که توسط آن کسب می گردد، اشاره نمود. در واقع این مدل توجه بسیار خاصی به نتایج که به وسیله سازمان ها به دست می آید، دارد.
  • ارزیابی ها در این مدل بر اساس واقعیت ها انجام می شوند. همین موضوع نیز یکی از مزایای مهم مدل تعالی منابع انسانی می باشد.

اهمیت مدل تعالی سازمانی

  • در مدل تعالی سازمانی مشارکت تمامی اعضای سازمان اهمیت زیادی دارد. به همین خاطر در انجام امور سازمانی، مشارکت گسترده کارمندان در نظر قرار داده می شود.
  • این مدل باعث می شود تا میان مدیران سازمان و کارمندان یک زبان مشترک به وجود آید و آنها بتوانند به این وسیله منظور و مقاصد خود را به دیگری تفهیم نمایند.
  • این مدل کمک می کند تا نقاط قوت و نقاط ضعف و قابل بهبود موجود در سازمان به راحتی شناسایی گردد. همین شناخت و شناسایی این نقاط اولین و مهمترین قدم در برابر تغییرات مثبت در سازمان ها به حساب می آید.
  • مدل تعالی سازمانی ابزار الگوبرداری صحیح و مناسبی را در اختیار مدیران قرار می دهد، که آنها می توانند با به کارگیری این ابزارها تجربیات بیرونی و درونی سازمان را با هم تبادل نمایند.
  • مدیران با استفاده از این مدل و روش خود ارزیابی قادر هستند تا سازمان خود را به یکی از سازمان های سرآمد یک جامعه تبدیل کنند و به دیگران بشناسانند.
  • مدل تعالی منابع انسانی یک محرک مفید برای یادگیری های فردی و سازمانی به حساب می آید. این موضوع در بهبود و پیشرفت سازمان بسیار تاثیرگذار است.
  • یکی از خوبی های به کارگیری مدل تعالی سازمانی این است که یک تصویر واقعی از کیفیت فعالیت ها و عملکرد سازمان ارائه می دهد.
  • این مدل کمک می کند تا حوزه های تمرکز بهبود عملکرد و فعالیت های سازمانی شناسایی گردد و اجرای تغییرات در سازمان را سهل تر نماید. به همین طریق نیز طرح های بهبود را در چارچوبی مشخص و واحد سامان دهی نماید.
مدل تعالی سازمانی سبب رشد و پیشرفت سازمان می گردد.
*مدل تعالی سازمانی سبب رشد و پیشرفت سازمان می گردد*

معایب مدل تعالی منابع انسانی

استفاده از مدل تعالی منابع انسانی مانند تمامی مدل ها و روش ها که مزایای زیادی دارند، دارای معایب و محدودیت هایی در عملکرد و اجرا هستند.

معمولا مدارک و شواهدی که در فرایند خودارزیابی به عنوان مصداق و سند ارائه می شوند، محدود هستند. این محدودیت گاهی باعث می شود که در اجرای این مدل مشکل پیش آید.

اگر چه در تئوری، معیارهای این مدل مسائل استراتژیک، ارزیابی ها و معیارهای مالی و نتایج را تحت پوشش خود قرار می دهند، اما خروجی ارزیابی در صورتی کامل و مناسب خواهد بود، که ورودی آن نیز کامل و مناسب باشد. در غیر این صورت نه تنها مدل تعالی به پیشرفت سازمان کمکی نمی کند. بلکه امکان دارد نتیجه معکوس نیز داشته باشد.

با وجود اینکه ارزیابی ها شامل عملکرد مالی سازمان هم می شوند، به اندازه کافی جزئیات این عملکردها را در بر نمی گیرند. به همین خاطر این مدل نمی تواند یک ارزیابی کاملا واقعی از عملکرد کسب و کار ارائه دهد. همین موضوع یکی از معایب مدل تعالی می باشد.

ارزیابی ها به طور مشخص، نشان دهنده درستی و نادرستی عملکردها نیستند. بلکه این ارزیابی ها باعث می شوند با شک و تردید کمی در مورد عملکرد بهتر سازمان نظر داده شود. در واقع باید گفت این مدل قطعیت کامل ندارد.

مدل تعالی منابع انسانی دارای معایبی نیز می باشد.
*مدل تعالی منابع انسانی دارای معایبی نیز می باشد*

به طور کلی مدل تعالی منابع انسانی برای سازمان مفید است؟

در پاسخ به این سوال باید گفت با در نظر گرفتن تمامی جوانب درک مراحل، مفاهیم و متدولوژی، مدل تعالی منابع انسانی به سازمان ها کمک می کنند تا بر روی ارزش های حقوقی متمرکز شوند. به این صورت می توانند در جهت بهبود عملکرد آن گام های مناسب و صحیح بردارند. نسخه های مدل تعالی سازمانی هر چند مدت یکبار به روز می گردد. به همین خاطر می توان این مدل را یک ابزار معتبر برای ایجاد تغییرات در سازمان دانست. به صورتی که نسخه ۲۰۲۰ این مدل یک چارچوب برای سازمان ها تعیین کرده است. این چارچوب به سازمان ها کمک می کند تا با مشکلاتی که به طرز ناگهانی دنیا را متحول می کنند، مقابله نمایند.

 اما مدیران سازمان ها باید بدانند که مدل تعالی سازمان به تنهایی ابزار مناسب و کامل برای بهبود و پیشرفت سازمان ها محسوب نمی شوند.

به عبارت بهتر مدل تعالی سازمانی یک ابزار جامع عالی به حساب می آید. ولی استفاده تنها از این مدل سبب پیشرفت و توسعه سازمان ها نمی گردد. در واقع استفاده از این مدل به عنوان یک ابزار در کنار استفاده از یک سیستم مدیریتی درست، باعث بهبود مستمر سازمان می گردد. بنابراین یک سیستم مدیریتی درست و ساختار یافته بر اساس بهبود مستمر، می تواند از پیاده سازی صحیح این مدل اطمینان حاصل کند. شما باید به عنوان یک مدیر قادر باشید که فرصت های بهبود را شناسایی کنید و با کمک اعضای سازمان آنها را تقویت کنید. این موضوع باعث می شود تا بهبود مستمر به یک فرهنگ سازمانی تبدیل گردد. تنظیم یک استراتژی مدیریتی درست، شما را در این امر به خوبی یاری خواهد نمود.

یک استراتژی مدیریتی مناسب در کنار استفاده از مدل تعالی منابع انسانی سبب بهبود سازمان می شود.
*یک استراتژی مدیریتی مناسب در کنار استفاده از مدل تعالی منابع انسانی سبب بهبود سازمان می شود*

منابع:

https://ivypanda.com/essays/how-many-reasons-for-not-using-the-efqm-excellence-model-are-just-excuses-essay/


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *