انواع برنامه ریزی آموزشی برای منابع انسانی
انواع برنامه ریزی آموزشی برای منابع انسانی
*انواع برنامه ریزی آموزشی برای منابع انسانی*

در عصر حاضر برنامه ریزی آموزشی بخش جدایی ناپذیر توسعه منابع انسانی سازمان به حساب می آید. این برنامه های آموزشی باعث می شود تا فرصت های پیشرفت و توسعه در سازمان تقویت گردند و کارمندان توانمند در سازمان حفظ شوند. برنامه آموزشی سازمان فرصت مناسبی برای صیقل دادن مهارت های افراد و کسب دانش بیشتر توسط آنها می باشد. در سازمان ها انواع مختلفی از برنامه ریزی های آموزشی وجود دارد که در این مطلب به معرفی آنها خواهیم پرداخت.

آموزش به آموزش دهنده

یکی از سنتی ترین و کلاسیک ترین روش های آموزشی نیروی انسانی در سازمان ها، برنامه ریزی آموزشی تحت نظارت مربیان می باشد. این روش رایج به وسیله یک مربی حرفه ای انجام می شود. او برای ارائه مباحث خود از تجهیزات و ابزار تجویز شده استفاده می کند. آنها به کارمندان یک سازمان آموزش می دهند تا از منابع موجود و لازم چگونه استفاده کنند.

این روش آموزشی دارای محدودیت هایی نیز می باشد. در واقع این روش زمان بر و هزینه بر است. به همین خاطر از این روش برای آموزش موضوعات مختصر استفاده نمی کنند.

از رایج ترین انواع برنامه ریزی آموزشی، آموزش به آموزش دهنده است.
*از رایج ترین انواع برنامه ریزی آموزشی، آموزش به آموزش دهنده است*

شبیه سازی در برنامه ریزی آموزشی

یکی از انواع روش های پیاده سازی برنامه ریزی آموزشی، شبیه سازی در آموزش می باشد. در واقع شبیه سازی یک نسخه از بعضی موقعیت های کاری می باشد، که سعی دارد فضا را برای افراد ترسیم کند. این شبیه سازی به چند روش انجام می شود. از آنجایی که این روش آموزش برای مشاغل پر مخاطره و پر ریسک طراحی می گردد، وابسته به نوع شغل، شبیه سازی انجام می شود. برخی از شبیه سازی ها مجازی هستند. بعضی دیگر از آنها به صورت زنده می باشند. تعدادی از آنها نیز به وسیله تجهیزات و ابزار در محیطی شبیه سازی شده اجرا می شوند.

این روش آموزشی مزایای زیادی دارد. از مزایای این روش می توان به سرعت پیشرفت مداوم و مناسب و موثر افراد اشاره نمود. اما مهمترین محدودیت این روش هزینه های گزاف آن می باشد. این برنامه آموزشی سازمان نسبت به دیگر روش ها گران تر می باشد.

برنامه ریزی آموزشی الکترونیکی

امروزه روش آموزش الکترونیکی و آنلاین بسیار پر طرفدار گشته است و به سرعت در حال پیشرفت می باشد. روش آموزش الکترونیکی به وسیله فیلم های آموزشی آنلاین، فعالیت ها، مولفه های بازسازی شده، بازی های تعاملی و آزمایش های مختلف انجام می شود.

 علاوه بر این، اجرا نمودن برنامه آموزشی آنلاین برای خیلی از فراگیران به شکل همزمان کار بسیار ساده ای می باید. این روش دارای گردش مالی بالایی می باشد. چرا که افراد می توانند به جای سفر به مکان های دور و دشوار از این روش آموزشی استفاده کنند و هر کجا که هستند از آن بهره مند گردند.

البته ناگفته نماند روش آموزش الکترونیکی نیز محدودیت های مخصوص به خود را دارد. این روش از لحاظ طراحی آموزش استراتژی خاصی ندارد که از آن پشتیبانی کند. به همین خاطر مسئولان آموزش سازمان برای افزایش بازدهی این روش باید دائما آن را به روز نمایند.

یکی از روش های به روز در برنامه ریزی آموزشی، روش آموزش الکترونیکی می باشد.
*یکی از روش های به روز در برنامه ریزی آموزشی، روش آموزش الکترونیکی می باشد*

آموزش استاد-شاگردی

یکی دیگر از روش هایی که در برنامه ریزی آموزشی در نظر گرفته شده است، روش آموزشی استاد-شاگردی می باشد. در این روش تاکید بر روی ارتباط کارآموز با استاد می باشد. این استاد می تواند یک مربی، سرپرست یا یک کارمند با سابقه در سازمان باشد.

از مزایای این سبک آموزشی می توان به گفتگوهای گروهی در دوره های آموزشی اشاره نمود. چرا که در این روش، فراگیر می تواند در مورد موضوعاتی که امکان دارد احساس راحتی نکند، در طول دوره به بحث و گفتگو بپردازد. این روش نیز یکی از روش های هزینه بر می باشد. چرا که استخدام نمودن یک مربی و استاد آموزش دیده و مناسب هزینه دارد.

برنامه آموزشی سازمان به سبک سخنرانی

از دیگر روش های اجرای برنامه آموزشی سازمانی، اجرای یک یا چند جلسه سخنرانی کلی می باشد. این روش هنگامی استفاده می شود که مدیران سازمان قصد داشته باشند تا بخش بزرگی از اطلاعات را به تمامی اعضای سازمان انتقال دهند. اما این روش یک محدودیت بزرگ دارد. از آنجایی که در این روش هیچ ارتباط واقعی ای میان مربی و کارآموز وجود ندارد، ممکن است جلسه کمی کسل کننده شود.

یکی از سبک های برنامه ریزی آموزشی، سخنرانی می باشد.
*یکی از سبک های برنامه ریزی آموزشی، سخنرانی می باشد*

آموزش دستی

یکی از روش هایی که در برنامه ریزی آموزشی در نظر گرفته می شود، روش آموزش دستی می باشد. در این روش از آموزش، رفع نیازهای کارآموز مد نظر قرار دارد. این سبک، آموزشی آزمایشی به حساب می آید. این روش به کار گرفته می شود تا نیروی کار را برای ایفای نقش خود آماده سازد.

اما این روش بسیار زمان بر است. به همین خاطر تنها زمانی سازمان ها از این روش استفاده می کنند که منابع کافی برای پشتیبانی از این روش را داشته باشند.

مطالعات موردی

یکی از روش های مرسوم آموزش در سازمان ها، مطالعات موردی می باشد. این روش یکی از سریعترین راه ها برای آگاه نمودن اعضای سازمان از مطالعات متمرکز می باشد.

بحث گروهی در برنامه ریزی آموزشی

یکی از روش های موثر در برنامه ریزی آموزشی سازمان ها، بحث گروهی می باشد. در واقع بحث ها و فعالیت های گروهی کمک می کند تا اعضای سازمان به هم نزدیک تر شوند. در این روش چندین نیروی کار با هم آموزش می بینند. روش بحث گروهی برای موضوعات پیچیده در سازمان مورد استفاده قرار می گیرد.

اما این برنامه آموزشی یک محدودیت کلی نیز دارد. گاهی اوقات اختلاف عقیده بیش از حد افراد سازمان ممکن است سبب ایجاد مشکل میان افراد شود. همین موضوع نیز فضا و جو محیط آموزشی را مسموم می کند و محیطی ناسالم ایجاد می گردد.

فعالیت های خاص مدیریت

این سبک از آموزش بیشتر برای رفع نیازهای اضافی مدیران و جدا از دیگر اعضای سازمان اجرا می گردد. در واقع در این روش نیازهای مدیران برآورده می شود. این سبک از آموزش شامل نقش آفرینی، شبیه سازی، طوفان مغزی و آموزش الکترونیکی می گردد.

نقش بازی کردن

نقش بازی کردن یکی از روش هایی است که در برنامه ریزی آموزشی مطرح می گردد. در طول این روش از آموزش، مربیان از فراگیران می خواهند تا دیدگاه های مختلفی را در نظر بگیرند. به این صورت روی یک جنبه از شغلشان را به صورت یک سناریو در نظر بگیرند و در آن نقش بازی کنند.

گاهی اوقات در برنامه ریزی آموزشی کارمندان باید نقش ایفا کنند.
*گاهی اوقات در برنامه ریزی آموزشی کارمندان باید نقش ایفا کنند*

منابع:

https://www.marketing91.com/training-program/

https://www.ispringsolutions.com/blog/how-to-develop-a-training-program


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *