آشنایی با مدیریت استراتژیک منابع انسانی
آشنایی با مدیریت استراتژیک منابع انسانی
*آشنایی با مدیریت استراتژیک منابع انسانی*

در شرایط کنونی دنیای امروزی سازمان ها برای ایجاد برتری رقابتی و رشد به نیروی انسانی وابسته هستند. مدیریت استراتژیک منابع انسانی به عنوان ابزاری شناخته می شود که باعث جذب پرورش، انگیزش و همچنین حفظ نیروی انسانی به کار می رود. این ابزار به سازمان ها کمک می کند تا به جایگاهی که می خواهند دست پیدا کنند.

مدیریت استراتژیک منابع انسانی با حروف اختصاری SHRM که مخفف Strategic Human Resource Management است، شناخته می شود. تعاریف مختلفی از مدیریت استراتژیک توسط نظریه پردازان ارائه گشته است. برای مثال آرمسترانگ مدیریت استراتژیک را رویکردی می داند که در تصمیم گیری در مورد برنامه های سازمان در رابطه با آموزش، توسعه، استخدام، راهبردها و غیره دخیل می باشد.

مدیریت استراتژیک منابع انسانی کمک می کند تا سازمان به اهداف مورد نظر خود دست پیدا کند.
*مدیریت استراتژیک منابع انسانی کمک می کند تا سازمان به اهداف مورد نظر خود دست پیدا کند*

گری دسلر مدیریت استراتژیک را به معنی تدوین و اجرای سیاست های منابع انسانی می داند. وی معتقد است این شیوه ها باعث ایجاد شایستگی و رفتارهای مناسب در کارمندان می گردد. چرا که سازمان برای دستیابی به اهداف استراتژیک خود به این گونه از عملکرد کارمندان نیازمند است.

رایت و مکمن نیز مدیریت استراتژیک را یک الگوی به کار رفته و برنامه ریزی شده توسط منابع انسانی تلقی می کنند. این الگو نیز به منظور دستیابی به اهداف سازمان تعریف گشته است.

اما اگر بخواهیم یک تعریف جامع از مدیریت استراتژی ارائه دهیم، باید آن را به عنوان یک فرآیند در نظر بگیریم. این فرایند مجموعه ای خاص از اقدامات منابع انسانی می باشد که سازمان برای دست یافتن به اهدافش آنها را انجام می دهد. رویکردهایی که به این نوع از مدیریت مربوط می شوند به دو سطح استراتژیک و غیر استراتژیک تقسیم می گردند.

رویکردهای استراتژیک در مدیریت استراتژیک منابع انسانی

در واقع رویکردهای استراتژیک در مدیریت استراتژیک منابع انسانی، بر اتخاذ تصمیم های استراتژیک و فعال در رابطه با فعالیت ها و عملکرد منابع انسانی تاکید دارد. هر کدام از این رویکردها بر اساس منطق عقلایی ای که دارند، بیانگر ویژگی های عملیات مدیریت منابع انسانی و استراتژی های سازمانی هستند. ممکن است تصور کنید که این رویکردها به تنهایی می توانند باعث شناخت و پیش بینی اقدامات مدیریت منابع انسانی گردند.

اما واقعیت این است که همه اقدامات مدیریت منابع انسانی با هم هماهنگی ندارند. در واقع ممکن است تمامی اقدامات مدیریت منابع انسانی در جهت هدف استراتژیک سازمان نباشد. از همین رو برای به دست آوردن شناختی جامع و کامل، رویکردهای غیر استراتژیک هم باید در نظر گرفته شوند.

مدیریت استراتژیک منابع انسانی دارای دو رویکرد استراتژیک و غیر استراتژیک می باشد.
*مدیریت استراتژیک منابع انسانی دارای دو رویکرد استراتژیک و غیر استراتژیک می باشد*

رویکردهای غیر استراتژیک در مدیریت استراتژیک منابع انسانی

مدیران سازمان با به کارگیری رویکردهای غیر استراتژیک در مدیریت استراتژیک منابع انسانی، در می یابند که عملکرد استراتژی ها و اقدامات منابع انسانی متاثر از فشارهای سیاسی و نهادی می باشد.

همانطور که گفته شد منابع انسانی هر سازمانی، یکی از اصلی ترین و مهمترین سرمایه های آن سازمان به حساب می آید. به همین خاطر مدیریت نمودن این منابع به صورت استراتژیک از اصلی ترین دغدغه های مدیران سازمان هستند. در واقع مسئولیت اصلی مدیران استراتژیک منابع انسانی تمرکز نمودن روی مسائل مختلف کارمندان سازمان در طولانی مدت می باشد.

ویژگی های مدیر استراتژیک چیست؟

از آنجایی که مدیریت استراتژیک منابع انسانی از حساس ترین واحدهای یک سازمان به حساب می آید، باید با دقت زیادی برای آن مدیر انتخاب گردد. مدیران استراتژیک باید در حوزه منابع انسانی خبره باشند. آنها باید اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشند. به این صورت می توانند در نیروی انسانی انگیزه ایجاد کنند. این مدیران با مسائل پیچیده مختلفی در سازمان رو به رو می گردند. به همین خاطر باید توانایی تشخیص ابهامات را داشته باشد؛ و بتوانند بهترین عکس العمل ممکن را از خود بروز دهند.

کسی که به عنوان متصدی مدیریت استراتژیک منابع انسانی استخدام می گردد، باید قادر باشد عملکرد کارمندان سازمان را بهبود بخشد. علاوه بر این باید بر عملکرد مدیران سطوح مختلف نیز تاثیرگذار باشد. این مدیران رفتار تمامی اعضای سازمان را بررسی می نماید. به این صورت روش های مختلفی را برای ایجاد انگیزه در این افراد به کار می گیرد.

از دیگر ویژگی های مدیران استراتژیک منابع انسانی می توان به قدرت بالا در برقراری ارتباط آنها اشاره نمود. این مدیران باید قدرت تعامل خوبی داشته باشند، تا بتوانند با کارمندان سازمان ارتباط خوبی برقرار کنند. آنها با برقراری این ارتباط، کارمندان را جذب می نمایند و آنها را در تصمیم های مختلف مشارکت می دهند. این موضوع باعث می شود تا عملکرد اعضای سازمان به سمت اهداف سازمان سوق پیدا می کند.

مهارت مذاکره یکی از مهم ترین ویژگی های یک مدیر در این حوزه می باشد. در تمامی سازمان ها یکی از مشکلات رایج، اختلاف بین اعضای سازمان می باشد. مدیران استراتژیک باید قادر باشند، راه حل های مناسبی برای حل این اختلافات پیدا کنند. بنابراین مهارت مذاکره به شدت به این مدیران در حل مشکلات و مسائل سازمانی کمک می نماید.

افرادی که برای مدیریت استراتژیک منابع انسانی انتخاب می شوند، باید دارای مهارت ها و ویژگی های متعددی باشند
*افرادی که برای مدیریت استراتژیک منابع انسانی انتخاب می شوند، باید دارای مهارت ها و ویژگی های متعددی باشند*

وظایف مدیران استراتژیک

خیلی از اوقات مدیریت استراتژیک منابع انسانی با مدیریت منابع انسانی اشتباه گرفته می شود. این در حالی است که این دو سبک از مدیریت با هم تفاوت هایی دارند. در واقع مدیریت منابع انسانی بیشتر روی استخدام بهتر کارمندان، آموزش، توسعه و حقوق و مزایای آنان تمرکز دارد. اما مدیریت استراتژیک پا را فراتر می گذارد. در این سبک از مدیریت واحد منابع انسانی تمامی اهداف خود را با اهداف و ارزش های سازمانی هماهنگ می سازد.

مدیران استراتژیک منابع انسانی وظایف مختلفی دارند. آنها موظف هستند تا نیروهای انسانی لازم برای سازمان را انتخاب و استخدام نمایند.

مدیران استراتژیک برای منابع و نیروی انسانی برنامه ریزی می کنند. آنها مشاغل را تحلیل و طراحی می کنند. سپس به سازماندهی و کنترل فعالیت ها و اقدامات نیروی انسانی می پردازند. به این صورت می توانند به رشد و توسعه سازمان کمک کنند. از دیگر وظایف این مدیران می توان به طراحی سیستم بهداشت و ایمنی اشاره نمود.

علاوه بر اینها این مدیران موظف هستند تا کارمندان سازمان را آموزش دهند و مدیرانی لایق تربیت کنند. حل مشکلات و اختلافاتی که بین کارمندان و مدیران پیش می آید، نیز از وظایف مدیران استراتژیک است. این مدیران باید فرهنگ سازمانی را کنترل کنند و برای کارمندان سازمان حقوق و مزایای لازم را تعیین نمایند. در واقع مدیران استراتژیک منابع انسانی باید به توسعه اهداف بخش منابع انسانی کمک نمایند.

مدیریت استراتژیک منابع انسانی باعث رشد و توسعه سازمان می گردد.
*مدیریت استراتژیک منابع انسانی باعث رشد و توسعه سازمان می گردد*

منابع:

https://smallbusiness.chron.com/hrm-strategies-59260.html

https://bizfluent.com/about-5529235-hrm-strategies.html

https://www.shrm.org/hr-today/trends-and-forecasting/special-reports-and-expert-views/Documents/HR-Strategy-Globalization.pdf


1 پاسخ
  1. دکتر هومن ملاح
    دکتر هومن ملاح گفته:

    مدیریت منابع انسانی هم از ویژگی کار مداری و هم انسان مداری برخوردار است. این ویژگی تاکید بر این دارد که راهبردهای منابع انسانی باید در تار و پود سازمان تنیده شوند و حصول اهداف آن را مورد حمایت قرار دهند. اما ویژگی مذکور در عین حال این واقعیت را به رسمیت می‌شناسد که با افراد نمی توان همانند منابع دیگر برخورد کرد.

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *