داف مدیریت دانش در سازمان ها چیست؟
داف مدیریت دانش در سازمان ها چیست؟
داف مدیریت دانش در سازمان ها چیست؟

به طور کلی و در سطح سازمانی، مدیریت دانش باعث افزایش بهره وری، نوآوری، کارایی و کیفیت می گردد. به همین خاطر هدف هر سازمانی از مدیریت نمودن دانایی و دانش خود این است که هر عملی که در سازمان صورت می پذیرد، به شکلی مدیریت گردد که روی عملکرد کارمندان تاثیر مثبتی داشته باشد.

دانش سازمانی ای که ارزش آن بررسی گردد و اثبات  شود، باعث می شود تا سازمان های پویا آموخته هایشان را گسترش دهند. همچنین آنها را در جهت پویایی بیشتر سازمان به کار بندند. یکی از رسالت های مهم مدیریت دانایی، آماده سازی اعضای سازمان از نظر فرهنگی و روحی برای به اشتراک گذاشتن دانش خود می باشد.

به عبارت بهتر سازمان ها از پیاده سازی و به کارگیری مدیریت دانش، اهداف گوناگونی دارند. یکی از آشکارترین و مشخص ترین آنها، به وجود آوردن ارزش در سازمان می باشد. معمول ترین روش های به وجود آوردن ارزش در سازمان توسط پشتیبانی و دانشکاران سازمان به کار برده می شود. منظور از این ایجاد ارزش، لزوما ایجاد ارزش اقتصادی نمی باشد. برخی از سازمان ها، همچون سازمان های خیریه یا سازمان های غیرانتفاعی به کمک روش های کاملا غیر اقتصادی، ایجاد ارزش می نمایند. در واقع این گونه سازمان ها ارزشی به وجود می آورند که به آن سرمایه اجتماعی می گویند.

یکی دیگر از اهداف مدیریت دانایی در سازمان ها تبدیل نمودن دانش غیر رسمی و ضمنی به دانش صریح و رسمی می باشد. این روش کمک می کند تا خطر از بین رفتن دانش سازمانی با خروج نیروی کار حرفه ای از سازمان، کاهش پیدا کند. همچنین در زمان تعدیل نیروی انسانی خطر از دست دادن حافظه سازمانی نیز کمتر گردد.

مدیریت دانش دارای اهداف متعددی می باشد.
*مدیریت دانش دارای اهداف متعددی می باشد*

نظریه ماسن و پائولین

ماسن و پائولین از نظریه پردازان معروف علم مدیریت هستند. آنها در مورد درک استنباط مدیران سازمان های نیوزلندی از مدیریت دانایی بررسی و مطالعه نموده اند. در این تحقیق سوال هایی برای مدیران طراحی گشته بود، که باید به آنها پاسخ می دادند.

این سوال ها شامل این می شد که اصلی ترین هدف سازمان های از به کارگیری مدیریت دانش چه می تواند باشد؟ سوال بعدی این بود که بزرگترین موانع در به کارگیری موفق این فرایند چیست؟ و در نهایت مهمترین عامل موفقیت در این فرایند چه می تواند باشد؟

محققان در بررسی های خود به این نتیجه رسیدند که اصلی ترین اهداف از مدیریت نمودن دانش در سازمان، آگاهی پیدا نمودن از اهمیت و ارزش دانش می باشد. همچنین تهدید رقبا و کارآمدی تکنولوژی از دیگر اهداف این فرایند محسوب می شود.

بزرگترین موانع در این فرایند، فقدان آگاهی و درک و بصیرت و فرهنگ سازمانی ضعیف می باشد.

مهمترین عامل موفقیت در مدیریت صحیح دانش در سازمان، فرهنگ سازمانی مناسب است.

چالش های مدیریت دانش چیست؟

یکی از مشکلات بزرگ خیلی از سازمان ها، چالش هایی است که در هنگام اجرای مدیریت دانش برای آنها به وجود می آید. به جرات می توان گفت اکثر این چالش ها در تمام سازمان ها مشترک و شبیه به هم هستند. از همین رو قصد داریم در ادامه به تعدادی از چالش هایی اشاره کنیم که توسط استن گارفیلد مطرح گشته است. استن گارفیلد از مشاورین برجسته مدیریت دانایی می باشد. وی پانزده چالش برای پیاده سازی این فرایند و راهکارهای مقابله با آنها را ارائه داده است.

پیش روی اجرای مدیریت دانش، چالش هایی نیز وجود دارد.
*پیش روی اجرای مدیریت دانش، چالش هایی نیز وجود دارد*

جلب حمایت های مالی و معنوی مدیران ارشد سازمان

یکی از چالش هایی که مدیران در اجرای مدیریت دانایی در سازمان با آن رو به رو می گردند، اختصاص بودجه و منابع است. عموما رهبران با وجود تمایل به مدیریت دانش در سازمان، بودجه و منابع کافی برای اجرایی شدن آن را اختصاص نمی دهند. به همین خاطر مدیران باید یک بودجه مالی خاص و برنامه ای منظم برای اجرایی شدن این فرایند در نظر بگیرند.

ایجاد تعادل بین کارمندان، فرایندها و تکنولوژی

از دیگر چالش های مدیران، ایجاد تعادل بین سه عامل فرایندها، کارمندان و تکنولوژی می باشد. به همین خاطر بهتر است به جای انتخاب سریع فناوری و شیرجه زدن به سمت پیاده سازی آن، گام های آهسته تری برداشته شود.

ارائه مزایای ملموس مدیریت دانش

متاسفانه در خیلی از سازمان ها، مدیریت دانایی را از اهداف کلی کسب و کار جدا می کنند. به همین خاطر به اندازه کافی به اجرای این فرایند توجه نمی گردد. از همین رو بهتر است که اهداف مدیریت دانش به شکل مستقیم با اهداف کسب و کار سازمانی همسو گردد.

ایجاد انگیزه برای مشارکت، نوآوری و یادگیری کارمندان

یکی از چالش های سازمان این است که کارمندان تصور می کنند، آنها در اجرایی نمودن فرایند مدیریت دانش، هیچ نقشی ندارند. بنابراین خود را کنار می کشند. مدیران باید با ایجاد انگیزه و تعیین اهداف، آنها را ترغیب به همکاری نمایند.

برای اجرایی نمودن مدیریت دانش در سازمان، باید همکاری کارمندان را جلب نمود.
*برای اجرایی نمودن مدیریت دانش در سازمان، باید همکاری کارمندان را جلب نمود*

ایجاد چشم اندازی برای نحوه عملکرد مدیریت دانش

متاسفانه در سازمان ها یک چشم انداز نهایی درست تعریف نگشته، و نحوه عملکرد این فرایند برای اعضای سازمان مشخص نشده است. به همین خاطر سازمان باید یک چشم انداز روشن و صریح برای نحوه عملکرد این فرایند تدوین نماید.

ارائه تعریف درست از مدیریت دانش

از آنجایی که تعریف درستی از فرایند مدیریت دارایی ارائه نگشته است، مزایای آن برای اعضای سازمان مشخص نیست. به همین خاطر باید برای تمامی افراد سازمان آگاهی ایجاد شود. این آگاهی با ارائه یک تعریف درست از این فرایند حاصل می گردد.

بهبود تصمیم گیری ها، اقدامات و یادگیری

برنامه هایی که برای مدیریت دانش در سازمان طراحی شده است، دارای مفاهیم مبهمی همچون افزودن ارزش و افزایش تعامل می باشد. همین الفاظ باعث می شود تا اندازه گیری و دستیابی به این مفاهیم دشوارتر گردد. به همین خاطر مدیران باید اهداف و معیارهای مشخصی را برای اخذ تصمیمات بهتر، یادگیری و عملکرد بهتر اعضای سازمان ایجاد نمایند.

ادغام مدیریت دانش در فرایندهای موجود

خیلی از سازمان ها مدیریت دانش را یک کار اضافی به حساب می آورند. این کار و فرایند اضافی نیازمند ابزارهای اضافی نیز می باشد. بنابراین اعضای سازمان مجبور هستند که یاد بگیرند چگونه از این ابزار استفاده نمایند.

 اما این باور یک تفکر اشتباه است. این فرایند یک فرایند جداگانه از کسب و کار نیست. بلکه ابزارها و سیستم های سازمانی باید در کنار یکدیگر قرار گیرند. به این صورت نیاز به ابزارهای جداگانه به حداقل می رسد. مدیران برای رفع این چالش باید دنبال روشی برای خودکارسازی فرایندهای سازمانی باشند.

فرایند مدیریت دانش، یک فرایند جداگانه در سازمان نیست.
*فرایند مدیریت دانش، یک فرایند جداگانه در سازمان نیست*

منابع:

https://www.ingentaconnect.com/content/mcb/230/2001/00000005/00000004/art00008

https://stangarfield.medium.com/15-issues-in-knowledge-management-1190e2d4537e


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *