مراحل دستیابی به مدل تعالی منابع انسانی
مراحل دستیابی به مدل تعالی منابع انسانی
*مراحل دستیابی به مدل تعالی منابع انسانی*

واژه تعالی به معنای کمال می باشد. تمامی افراد بشر قادر هستند تا به واسطه اعمال و عملکرد خود به تعالی دست پیدا کنند. در ادبیات علم مدیریت این واژه را می توان با کیفیت معادل دانست. در واقع خیلی از نظریه پردازان علم مدیریت کیفیت را شالوده سنگ تعالی می دانند. مدل تعالی منابع انسانی در یک چهارچوب خاص قرار دارد که با طی نمودن مراحل مختلفی می توان به آن دست پیدا نمود. این مراحل گام به گام با شناسایی شروع می شوند و در نهایت با جایزه تعالی به پایان می رسند.

 تمامی این مراحل تنظیم گشته اند تا یک مسیر درست و مشخص را برای سازمان ها مشخص نمایند و بالاترین حد پشتیبانی را نسبت به این سازمان ها داشته باشند. طی کردن این مراحل به مدیران سازمان ها کمک می کند تا متوجه شوند که سازمان چه نیازهایی دارد؟ و آنها باید چطور برای دستیابی به این نیازها و اهداف عمل کنند؟ و در نهایت چطور موفقیت به دست آمده در سازمان را اندازه گیری نمایند؟

سازمان ها باید برای دستیابی به جایزه مدل تعالی منابع انسانی مراحل مختلفی را طی نمایند.
*سازمان ها باید برای دستیابی به جایزه مدل تعالی منابع انسانی مراحل مختلفی را طی نمایند*

اولین مرحله مدل تعالی منابع انسانی: خودارزیابی

اولین مرحله دستیابی به مدل تعالی، خودارزیابی می باشد. خودارزیابی کمک می کند تا سازمان بتواند موقعیت فعلی خود را در برابر مفاهیم اساسی تعالی مشخص نماید. این خودارزیابی شامل مراحل مختلفی می گردد. این مراحل عبارتند از تعیین اهداف، انتخاب چارچوب تعالی، تشکیل گروه ارزیاب، طرح ریزی ارزیابی، جمع آوری داده های لازم، سنجش داده ها، تهیه گزارش بازخورد، بازبینی و تهیه برنامه اجرایی.

دومین مرحله مدل تعالی منابع انسانی: پرسشنامه

دومین مرحله برای دست یافتن به مدل تعالی منابع انسانی پرسشنامه می باشد. در واقع پرسش نامه به مدیران کمک می کند تا سازمان را در برابر سوالات مشخص شده ارزیابی نمایند.

معروف ترین پرسشنامه موجود، توسط یکی از متفکران و نظریه پردازان معروف علم مدیریت به نام دمینگ طراحی گشته است. این پرسشنامه ۲۸ سوال چهار بخشی دارد. پرسشنامه دمینگ کمک می کند تا عملکرد سازمان ها اندازه گیری شود و وضعیت موجود آنها را با وضعیت مطلوب یک سازمان مقایسه نماید.

سومین مرحله مدل تعالی منابع انسانی: بررسی سریع EFQM

بررسی سریع EFQM مرحله بعدی دستیابی به مدل تعالی است. این مرحله در واقع یک ابزار است که بر اکسل مبتنی می باشد. این ابزار مشخص می نماید که آیا اجزای اصلی سازنده مفاهیم بنیادی تعالی در جای مناسب خود قرار دارند؟

چهارمین مرحله مدل تعالی منابع انسانی: ماتریس تعالی کسب و کار

ماتریس تعالی کسب و کار EFQM را می توان به عنوان مرحله بعدی در رسیدن به مدل تعالی دانست. در واقع این ماتریس به عنوان اولین ابزار ارزیابی خودکار در این فرایند محسوب می شود. این ابزار نیز مانند ابزار بررسی سریع بر اکسل مبتنی می باشد و نمره تقریبا دقیقی را نسبت به ماتریس تعالی اعلام می کند. به این صورت که فعال کننده ها و نتایج سازمان را به طور مشخص ترسیم می نماید.

ماتریس تعالی کسب و کار یک ابزار خودسنجی توسعه یافته است که به سازمان ها کمک می کند تا جایگاه خود را در مدل تعالی سازمانی یا همان EFQM بسنجند و ارزیابی کنند. به این صورت نقاط قوت کلیدی خود و همچنین نقاط ضعفی که نیازمند بهبود است را می شناسند. این ابزار یک روش مهم و اساسی برای دنبال نمودن پیشرفت های سازمان در چارچوب مدل تعالی به حساب می آید.

روش کار این ماتریس به این صورت نیست که به سازمان ها آزادی مطلق دهد تا به وسیله انجام و اجرای کارهای از پیش تعیین شده به تعالی دست پیدا کنند. بلکه این ماتریس به سازمان کمک می نماید تا در برابر حداکثر امتیاز مطرح شده، به امتیازی مقبول دست پیدا کنند. برای دستیابی به چنین منظوری نیز لازم است سازمان ها دارای دامنه گسترده ای از درک، پیاده سازی و سیستم منسجم کسب و کار باشند.

یکی از مراحل مدل تعالی منابع انسانی، ماتریس تعالی کسب و کار می باشد.
*یکی از مراحل مدل تعالی منابع انسانی، ماتریس تعالی کسب و کار می باشد*

پنجمین مرحله مدل تعالی منابع انسانی: ماتریس تعالی EFQM

ماتریس تعالی یک سیستم اندازه گیری قدرتمند از BEM می باشد. در این سیستم های  فعال کننده حدود ۹۰ رویکرد را بررسی می کنند. سپس نتایج آن را طبق معیارها تقسیم بندی می نمایند.

این روش و مرحله یکی از محبوب ترین ابزارهای مدیریت کیفیت در کشورهای اروپایی به حساب می آید، که بیش از هزار سازمان آن را مورد استفاده قرار می دهند.

ششمین مرحله مدل تعالی منابع انسانی: شبیه سازی بازدید از سایت

منظور از این مرحله خودارزیابی در مقیاسی بزرگتر است. این خودارزیابی توسط یک گروه از ارزیابان انجام می شود. تا به این صورت فرایند ارزیابی جایزه، شبیه سازی گردد.

سطوح مدل تعالی منابع انسانی در کسب جایزه

سطوح تعالی منابع انسانی در سازمان ها باعث می شوند که میزان موفقیت در دستیابی یک سازمان به تعالی نسبت به دیگر سازمان ها مشخص شود.

  • دریافت گواهینامه: اولین سطح تعالی، دریافت گواهینامه می باشد. به این صورت که سازمان هایی که تلاش می کنند تا عملکرد فعلی خودشان را با استفاده از مدل های تعالی سازمانی مختلف ارزیابی نمایند و فعالیت های خود را در قالب معیارهای نه گانه دسته بندی کنند، گواهینامه ای برای این موضوع دریافت می کنند.
اولین جایزه مدل تعالی منابع انسانی، دریافت گواهینامه می باشد.
*اولین جایزه مدل تعالی منابع انسانی، دریافت گواهینامه می باشد*
  • دریافت تقدیرنامه: در این سطح سازمان هایی که تلاش می کنند تا معیارهای نه گانه را در محیط کاری خود اجرا کنند و در پیاده سازی این معیارها حداقل ۴۰۰ امتیاز کسب می کنند، به طور رسمی یک تقدیرنامه دریافت می کنند.
  • دریافت تندیس بلورین: سطح بعدی جایزه تعالی در سازمان ها، تندیس بلورین می باشد. سازمان هایی که موفق می شوند طبق مدل تعالی بر اساس برنامه ریزی های از پیش تعیین شده و منظم عمل کنند و موفق به کسب امتیازی بالای ۵۵۰ می شوند، تندیس بلورین دریافت می کنند که جایزه کیفیت می باشد.
  •    دریافت تندیس سیمین: سازمان هایی که خیلی سریع تمامی فرایندهای مربوط به مدل تعالی را طی می کنند و به موقع و مفید از اطلاعات جامع و معتبری که به دست می آورند، استفاده می نمایند، با معیارهای کمی ارزیابی می شوند. عموما چنین سازمان هایی باید بیشتر از ۶۳۰ امتیاز به دست آورند. به این صورت می توانند جایزه تندیس سیمین را دریافت نمایند.
  • دریافت تندیس زرین: بالاترین سطح تعالی در سازمان ها، زمانی است که سازمان ها موفق شوند تا تمامی اجزای معیارهای نه گانه را در سازمان خود پیاده سازی نمایند. سپس با سرعت و دقت هر چه تمام تر و به شکل کاملا استانداردی، خودارزیابی را به شکل نهادینه شده انجام دهند. بنابراین می توانند امتیازی برابر با ۷۰۰ امتیاز به دست آورند. به این ترتیب جایزه کیفیت اروپا را برنده می شوند و تندیس زرین کیفیت را دریافت می نمایند.
جوایز مدل تعالی منابع انسانی، شامل تندیس بلورین، تندیس سیمین و تندیس زرین می گردد.
*جوایز مدل تعالی منابع انسانی، شامل تندیس بلورین، تندیس سیمین و تندیس زرین می گردد*

منابع:

https://uberall.com/en-gb

https://www.efqm.org/efqm-model


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *