آمیخته مارکتینگ چیست؟
در واقع مارکتینگ تنها دارای یک جنبه نمی باشد. بلکه آمیزه و ترکیبی از مسائل مختلف به حساب می آید که چنانچه همگی در کنار هم و به صورت درست مدیریت گردند، به رشد کسب و کار افراد کمک می نمایند. مجموعه این مسائل، آمیخته مارکتینگ است.
این مفهوم، مفهومی پیچیده نیست. بلکه هر کسب و کاری بدون اینکه عملا این مفهوم را درک کرده باشد، با بخش های مختلفی از آمیخته بازاریابی سر و کار دارد. برای مثال قیمت گذاری محصولات و خدمات یکی از اجزای این بازاریابی آمیخته محسوب می شوند. تمامی سازمان ها، شرکت ها و کسب و کارها با این موضوع کار می کنند و قیمت گذاری محصولات برای آنها دارای اهمیت است.
دلایل اهمیت شناخت آمیخته مارکتینگ
شما می توانید با شناخت آمیخته بازاریابی نگاهی یکپارچه و جامع نسبت به بازاریابی سازمان خود داشته باشید. هماهنگی بین بخش های مختلف بازاریابی سازمان شما افزایش پیدا خواهد کرد. شما اطمینان پیدا خواهید که کرد که همه جوانب بازاریابی مربوط به شغل خود را در نظر گرفته اید. شناخت آمیخته بازاریابی به شما این امکان را می دهد یک استراتژی مارکتینگ کامل طراحی کنید. شما می توانید با بخش های مختلف مربوط به استراتژی بازاریابی سازمان خود را خیلی خوب مدیریت و کنترل نمایید.
تاریخچه آمیخته مارکتینگ
پروفسور ادموند مک کارتی یکی از دانشمندان بازاریابی است که در سال ۱۹۶۰ مفهوم آمیخته بازاریابی را مطرح می نماید. او ساختاری را برای این ترکیب در نظر می گیرد که از دیدگاه وی همه بخش های بازاریابی یک کسب و کار را در بر گرفته بود. تمامی این بخش های بازاریابی به ۴p معروف می شوند. چون حرف ابتدایی تمام آنها با p شروع می شود.
در مطلب بعد به مدل ۴p خواهیم پرداخت.
اما در سال های بعد عده ای از نظریه پردازان گفتند که مدل ۴p خیلی هم مدل کاملی نیست و پاسخگوی نیازهای بعضی از کسب و کارها، علی الخصوص سازمان های خدمات محور نمی باشد. به همین خاطر سه بخش دیگر نیز به این مدل اضافه نمودند. اضافه کردن این بخش ها، نواقص و معایب مدل قبلی را تا حدودی پوشش داد. به همین خاطر ساختار مدل ۴p به۷p تغییر پیدا کرد.
ناگفته نماند که قضیه به همین جا ختم نشد. پس از گذشت مدتی مدل ها دیگری از آمیخته مارکتینگ با عنوان های ۸p, 11p, 13p,15p نیز مطرح گشتند.
با این وجود فیلیپ کاتلر که به عنوان پدر علم بازاریابی شناخته شده است، معتقد می باشد که هنوز هم ۴p مناسب ترین روش و تئوری مطرح شده آمیخته بازاریابی به حساب می آید.
در طی سالیان متمادی این ۴p سعی کرده است تا سبب بهبود عملکرد و ساختار یک استراتژی مارکتینگ موفق گردد. شما باید از این ابزار به منظور جلب رضایت فروشنده و خریدار استفاده نمایید.
ویژگی های آمیخته مارکتینگ
آمیخته بازاریابی دارای ویژگی هایی همچون متغیرهای وابسته است. در واقع آمیخته بازاریابی متشکل از چهار متغیر می باشد. این چهار متغیر به عنوان مکمل برای همدیگر عمل می کنند. در نتیجه باید آنها را به همراه هم برنامه ریزی نمود. به این صورت شما مطمئن می شوید که این چهار متغیر در یک راستا قرار گرفته اند.
ویژگی اصلی آمیخته بازاریابی مشتری است که در اولویت اول قرار دارد. از آنجا که سود محصولات به دست مشتریان قطعی می گردد، هدف اول و اصلی جلب رضایت مشتری و وفادار نمودن وی به سازمان می باشد.
از دیگر ویژگی های آمیخته بازاریابی باید به دستیابی به اهداف بازاریابی اشاره نمود. سازمان ها با کمک گرفتن از این متغیرها می توانند به اهداف بازاریابی خود که فروش، مزایا، حفظ و رضایت مشتری می باشد دست پیدا کنند.
مفهوم انعطاف پذیری یکی از ویژگی های مهم آمیخته بازاریابی به حساب می آید. در واقع آمیخته بازاریابی حالتی انعطاف پذیر است که روی هر یک از متغیرهایی که امکان افزایش یا کاهش دارد، متمرکز است. این متغیرها توانایی این را دارند که شرایط مناسبی را به مشتری ارائه دهند و نیازهای او را برطرف نمایند.
سازمان باید روی نیازهایی که دائما در حال تغییر است، تمرکز کند تا مطمئن شود که عوامل آمیخته بازاریابی با همدیگر مرتبط هستند و به روز رسانی گشته اند.
یک مدیر بازاریابی خلاق باید نظارت کاملی بر روی آمیخته بازاریابی داشته باشد. به این معنی که وی مسئول دست یافتن به نتایج مورد نظر سازمان به وسیله مهارت هایی است که به دست آورده است. او باید دارای اندیشه ای خلاق و نوآور باشد. ولی تنها تکیه نمودن به این مهارت ها کافی نیست. از آنجایی که آمیخته بازاریابی بر اساس جستجو بنیان گذاشته شده است، مدیران باید حقایق موجود را با ابتکار تلفیق کنند. در نتیجه مدیر باید فرایندهای سیستماتیکی را اجرا نماید. این فرایندها عبارتند از:
- توضیح هدف اصلی فروش: اولین مرحله ای که یک مدیر بازاریابی باید طی نماید توضیح این مسئله است که محصول تولید شده ارائه دهنده چه چیزی است، یا به عبارت بهتر هدف اصلی فروش چه می باشد. مدیران باید سلایق مشتریان خود را بررسی نمایند و دریابند که هدف اصلی فروش برای مصرف کننده چه مقدار اهمیت دارد. بر همین اساس مدیر ویژگی های اساسی و کلیدی و مزایای محصول را به خوبی درک می نماید و آگاه شود که این مسئله به فروش کمکی خواهد کرد یا نه.
- شناخت مصرف کننده: مدیران در مرحله دوم به شناخت مصرف کننده می پردازند. در واقع محصول می تواند به این شناخت کمک کند.
- درک رقابت: مرحله بعدی به درک رقابت ها اختصاص یافته است. به این صورت که قیمت ها، مزایای مرتبط همچون گارانتی، تخفیفات و پیشنهادهای ویژه که همگی باید بررسی شوند. میزان سود محصول باید مشخص شود و آن را با مقدار واقعی مقایسه نمود. تمام این بررسی ها به تعیین قیمت واقعی کمک خواهند کرد.
- ارزیابی نکات جایگذاری: مدیران بازاریابی در این مرحله باید نکات جایگذاری محصولات را ارزیابی نمایند. به این وسیله متوجه می شوند که مشتری از کجا خرید می کند و هزینه های استفاده از این مسیرها برای خرید چقدر می باشد. راه های زیادی وجود دارند که باعث زیاد شدن مشتریان هدف می شوند.
- توسعه استراتژی و روابط: در این مرحله استراتژی پیشبرد فروش طبق شناختی که مخاطبان و قیمتی که محصولات تعیین می کنند توسعه پیدا می کند.
- بررسی آمیخته بازاریابی: مرحله آخر مربوط به بررسی تمامی متغیرهای بازاریابی می گردد که به عنوان یک استراتژی موثر به همدیگر وابسته می باشند.
منابع:
بررسی آمیخته بازاریابی، نوشته مهدی دهبان
مدیر سایت موج ها
مشاور صنعت
مربی برنامه ریزی سازمانی
مربی برنامه ریزی توسه فردی
——————————————————-
در پروژه رایگان 111 عضو شوید. (کلیک کنید)
——————————————————-