برون سپاری منابع انسانی چیست؟

برون سپاری منابع انسانی چیست؟

امروزه سازمان ها به دنبال انجام فعالیت ها و وظایف خود به روشی هستند که در وقت و هزینه صرفه جویی کنند و در کنار آن کیفیت را ارتقا دهند. برون سپاری منابع انسانی، یکی از روش هایی است که به سازمان ها در جهت رسیدن به اهدافشان کمک می کند. سازمان ها با برون سپاری می توانند، ساختاری منعطف به وجود آورند و از منابع خارج از سازمان استفاده نمایند. بنابراین سازمان ها برای پاسخگویی و تطابق با تغییرات محیطی توانمندتر خواهند شد.

در مورد برون سپاری منابع انسانی، تعاریف زیادی وجود دارد. اما به بیان ساده می توان گفت، برون سپاری به معنی سپردن بعضی از فعالیت ها و امور شرکت به فرد، تیم یا سازمانی دیگر، طبق قراردادی مشخص می باشد. در خیلی از مواقع امکان دارد شرکت یا سازمان بودجه، وقت، تجهیزات یا مهارت لازم را برای اجرای کاری نداشته باشد، به همین خاطر اجرای آن را به یک سازمان دیگر محول می نمایند. در این شرایط برون سپاری صورت گرفته است. اصولا این برون سپاری مربوط به فعالیت هایی غیر از فعالیت های اصلی سازمان می شود.

برون سپاری منابع انسانی، امروزه در سازمان ها برای دستیابی به اهدافشان استفاده می شود.

برون سپاری منابع انسانی، امروزه در سازمان ها برای دستیابی به اهدافشان استفاده می شود.

تاریخچه برون سپاری منابع انسانی

تاریخ دقیق شکل گیری برون سپاری مشخص نیست. اما نخستین آثار آن را می توان در دوران باستان پیدا کرد. زمانی که افراد در ساخت یک بنا، جاده یا هر چیز دیگری  آن را به یک پیمانکار می سپردند، این خود نوعی برون سپاری محسوب می شده است.

دلایل برون سپاری منابع انسانی

از مهم ترین دلایل برون سپاری منابع انسانی، کمبود منابع لازم و ضروری می باشد. یعنی کمبود کارکنانی که دانش کافی برای انجام کار مورد نظر داشته باشند، کمبود مواد خام و کمبود نیروی کاری که برای اجرای آن کار، تجربه لازم و کافی را داشته باشد.

برون سپاری کارهای جانبی باعث می شود تا مدیران بتوانند روی کارهای اصلی بیشتر تمرکز کنند. در واقع به جای اینکه منابع زیادی را صرف کارهایی نمایند که به هسته اصلی کسب و کار ارتباطی ندارند، تمرکز را روی کارهای اصلی سازمان قرار می دهند.

بعضی از پروژه ها، فقط زمان شروع، سرمایه زیادی طلب می نمایند. این هزینه ها را می توانند با عقد قرارداد با یک سازمان دیگر کاهش دهند. مثلا یک شرکت جای اینکه هزینه زیادی برای ساخت یک سیستم تلفنی در سازمان متحمل شود، می تواند کار پاسخ گویی به نیازهای بخش خدمات مشتریان را به یک مرکز تلفن برون سپاری نماید.

از دلایل دیگر برون سپاری می توان به کاهش هزینه های سرمایه گذاری، تمرکز روی اصلی ترین فعالیت های سازمان، در اختیار گرفتن فناوری های نوین با هزینه کم، صرفه جویی در وقت، کیفیت بالاتر، انعطاف پذیری اشاره کرد. همین طور سازمان ها می توانند از مهارت ها و دانش افراد دیگر استفاده نمایند، بدون اینکه بخواهند آنها را در سازمان یا شرکت خود استخدام کنند.

استفاده از فرصت های زودگذر، کاهش حجم فعالیت های کارمندان شرکت در شرایط خاص از دیگر دلایل برون سپاری می باشد.

برون سپاری منابع انسانی، از نیروی های متخصص خارج از سازمان استفاده می نماید.

برون سپاری منابع انسانی، از نیروی های متخصص خارج از سازمان استفاده می نماید.

انواع برون سپاری منابع انسانی

برون سپاری بر اساس ماهیت و محیط انجام کار به دو دسته کلی تقسیم شده است. برای هر دسته نیز زیر دسته هایی بیان شده است. این دسته ها عبارتند از:

  • برون سپاری بر اساس محل: برون سپاری می تواند در خود سازمانی که می خواهد پروژه ای را انجام دهد، اجرا گردد. در یک سری مواقع، تنها امور در داخل آن سازمان توسط یک تیم، فرد یا سازمان خارجی انجام شود. یک سری امور هستند که باید در خود محیط سازمان انجام شوند. همچنین مواردی وجود دارد که امور می تواند از راه دور یا در محل دیگری انجام شود.
  • برون سپاری بر اساس ماهیت کار: کاری که برون سپاری می شود، هم می تواند به صورت پروژه ای باشد، هم رویکردی فرایند محور داشته باشد. بعضی از امور هستند که تعریف آنها، به صورت پروژه ای ساده می باشند. به این دلیل که نتیجه مشخصی دارند و انتظارات از قبل مشخص شده اند. اما مواردی وجود دارند که نیازمند خطا و آزمایش هستند و بهتر است که فرایند محور باشند.
در برون سپاری منابع انسانی، استخدام وجود ندارد.

در برون سپاری منابع انسانی، استخدام وجود ندارد.

روش های برون سپاری منابع انسانی

  • برون سپاری پروژه ای: این روش رایج ترین و معمول ترین شیوه ای است که ما هر روزه با آن درگیر هستیم. هر سازمان یا شرکت بر اساس نیازی که دارند، پروژه هایشان را برون سپاری می نمایند. فرقی ندارد این پروژه فیزیکی باشد یا اینکه در بستر وب اجرا شود. زمانی که بحث پروژه به میان می آید، معنای آن استخدام موقت نیروی کار می باشد.
  • برون سپاری حرفه ای: در این روش تقریبا تمام وظایف به فرد یا تیم خاصی محول می گردد که سازمان سفارش دهنده، هیچ کاری با روش اجرای آن پروژه ندارد. تیمی که پروژه به آنها برون سپاری شده موظف هستند نتیجه کار را در مدت زمانی که مشخص شده است، تحویل دهند و در ازای آن مبلغی را که سر آن توافق نموده اند، دریافت کند. این شیوه از برون سپاری، هیچ حد و مرزی نمی شناسد. هم می تواند برای انجام کارهای فیزیکی مورد استفاده قرار گیرد، یا به عنوان یک فرایند بازاریابی استفاده شود.
  • برون سپاری IT: به طور کلی برون سپاری در زمینه اینترنت و فناوری بین مردم بیشتر جا افتاده است. شرکت های بزرگ فناوری می توانند پروژه های بزرگ خود را برون سپاری نمایند و اداره بخش های مختلف را به شرکت ها یا افراد دیگری بسپارند. به این صورت شرکت ها می توانند، اشخاصی را استخدام نمایند تا از راه دور کارهای آنان را انجام دهند یا اینکه یک سری پروژه را تعریف نمایند، و در انتها کار انجام شده را تحویل بگیرند. این پروژه ها حد و مرزی ندارند و می توانند شامل طیف گسترده ای از وظایف شوند. فریلنسینگ، از شاخه های برون سپاری IT می باشد.
برون سپاری IT، از روش های برون سپاری منابع انسانی است.

برون سپاری IT، از روش های برون سپاری منابع انسانی است.

  • برون سپاری ساخت یا تولید: این شیوه به سازمان ها امکان می دهد تا یک شرکت را برای تولید کالای مورد نیازشان استخدام نمایند. به همین ترتیب یک کارخانه یا شرکت را استخدام می کنند تا کالای مورد نظر آنها را تولید کند. این استراتژی خیلی از شرکت های بزرگ است. برای مثال خیلی از کمپانی های معروف تولید گوشی هوشمند، شرکت هایی را در چین استخدام می نمایند، تا محصولات آنها را تولید کند. در واقع دلیل انجام این کار، صرفه جویی در هزینه های تولید و نیروی کار است.

 


 منابع:

https://www.thebalancesmb.com/top-6-outsourcing-disadvantages-2533780

برون سپاری چیست و چگونه به ساده تر شدن کسب و کار کمک می کند؟، نوشته مهران منصوری فر