استراتژی یکپارچگی چیست

استراتژی یکپارچگی چیست؟

استراتژی یکپارچگی یکی از روش های متداول در سازمان ها است که به منظور گسترش و توسعه سازمان ها صورت می پذیرد و موجب ادغام سازمان ها با یکدیگر می شود. عموما استراتژی یکپارچگی زمانی به کار برده می شود که سازمان می خواهد هزینه های خود را رهبری و مدیریت نماید، تا به این صورت موجب کسب سود و منفعت گردد. این نوع از استراتژی در سازمان ها و یا کسب و کارهای قوی کاربرد زیادی دارند.

استراتژی یکپارچگی از روش های متداول در سازمان ها می باشد.

استراتژی یکپارچگی از روش های متداول در سازمان ها می باشد.

انواع استراتژی یکپارچگی

این استراتژی به دو نوع عمودی و افقی تقسیم می گردد، که خود این دو نوع نیز به انواع دیگری تقسیم شده اند. در زیر به شرح آنها می پردازیم.

  • استراتژی یکپارچگی عمودی رو به جلو: این نوع از استراتژی به سازمان ها کمک می کند تا محصولات خود را به صورت مستقیم به فروش برسانند و به دست مصرف کننده دهند. اما برای انجام دادن این کار سازمان باید واسطه های توزیع و خرده فروش را به مالکیت خود در آورد. انجام دادن چنین کاری بودجه زیادی لازم دارد. دلیل اینکه خیلی از سازمان ها تلاش دارند که کنترل توزیع کنندگان را به دست بگیرند، عدم اعتماد کافی به آنها است. یعنی در واقع سازمان ها مطمئن نیستند که محصولاتشان به صورت مناسبی توسط توزیع کنندگان به فروش می رسد. یکی از راه های اعمال این روش دادن نمایندگی و حق امتیاز به خرده فروشان و توزیع کنندگان می باشد. سازمان ها با این روش هزینه های خود را پایین می آورند و کنترل خود را روی آنها افزایش می دهند.
  • استراتژی یکپارچگی عمودی رو به عقب: هر سازمانی که دارای محصولی است که برای فروش آن را در بازار ارائه می دهد، مجبور است مواد اولیه آن را تامین نماید. بعضی اوقات تامین مواد اولیه برای سازمان ها مشکل است. مثلا بعضی مواقع بدون هیچ دلیلی قیمت ها را بالا می برند یا بدقولی می کنند و…. . به همین منظور اگر سازمان بتواند خود مواد اولیه را تولید نماید، یا مالک شرکت هایی شود که مواد اولیه را تامین می کنند، قدم بزرگی برای موفقیت برداشته اند. به این خاطر که سازمان به شرکت های دیگر وابسته نخواهد بود. قدرت قیمت گذاری خواهد داشت و به صورت مستقیم در قیمت ها تاثیرگذار خواهد بود. از دلایل اصلی که سازمان ها به این استراتژی روی می آورند، این است که تامین کنندگان قدرت برآورده کردن نیازهای سازمان را با هزینه مناسب ندارند، یا اینکه نمی توانند آنها را در زمان مناسب و با کیفیت لازم ارائه دهند. به همین دلیل سازمان ترجیح می دهد که تامین کنندگان را در اختیار خود بگیرد.
استراتژی یکپارچگی عمودی یکی از انواع استراتژی است.

استراتژی یکپارچگی عمودی یکی از انواع استراتژی است.

استراتژی یکپارچگی افقی نیز به کار گرفته می شود تا سازمان بتواند شرکت رقیب خود را خریداری کند و مالک آن گردد. این استراتژی در بازارهایی کارایی دارد که احتمال رشد در آنها بالا است و سودآوری آن نیز زیاد می باشد. به همین خاطر سازمان های بزرگ، شرکتی را که در حوزه کاری آنها فعالیت می کند اما سودآوری کافی ندارند را خریداری می نمایند. به این وسیله هم یکی از رقبا را از میدان به در کرده اند، هم از نتایج تحقیقات آن شرکت به  نفع خود استفاده می کنند، هم محصولاتی با کیفیت بیشتر تولید می نمایند. این استراتژی فقط به معنای خریداری شرکت رقبا نیست. گاهی اوقات سازمان ها با یکدیگر متحد می شوند و به خواسته های یکدیگر جامه عمل می پوشانند.

شرایط ثمربخش بودن استراتژی یکپارچگی

زمانی که توزیع کنندگان غیرقابل اعتماد و پر هزینه باشند یا اینکه نتوانند نیازهای سازمان را تامین کنند. توزیع کنندگان کیفی در دسترس نباشند. زمانی که سازمان برای بازار رشد چشمگیری را پیش بینی می کند. هنگامی که ثبات کار دارای اهمیت باشد و کار توزیع دارای حاشیه سود زیادی باشد.

در تمام این شرایط یکپارچه سازی عمودی رو به جلو مثمر ثمر خواهد بود.

مزایای استراتژی یکپارچگی عمودی

یکپارچگی عمودی در سازمان ها سبب می شود که میزان نظارت و کنترل مدیران روی کل زنجیره ارزش بیشتر شود. یعنی چنانچه سازمان  بتواند مالک شرکت های تولید کننده مواد اولیه و پخش شود، یا با آنها ادغام گردد، می تواند نظارت و کنترل بیشتری روی تحویل سر وقت کارها و حذف نمودن دوباره کاری ها خواهد داشت. همچنین می تواند هزینه های اضافی را حذف نماید.

سازمان می تواند به یک شرکت انحصاری تبدیل شود و به این صورت دارای مزیت رقابتی می شود و سوددهی بالایی خواهد داشت.

استراتژی یکپارچگی عمودی موجب افزایش نظارت و کنترل مدیران می گردد.

استراتژی یکپارچگی عمودی موجب افزایش نظارت و کنترل مدیران می گردد.

معایب استراتژی یکپارچگی عمودی

تنها عیب و بزرگترین عیب این استراتژی هزینه بالا برای سرمایه گذاری می باشد. البته تصورات اشتباهی هم در مورد این استراتژی رایج است که باید از آنها دوری کرد. برای مثال بعضی ها فکر می کنند که یک موقعیت قوی بازار می تواند به تنهایی موجب تسریع مرحله دیگر گردد. اجرای امور در داخل همیشه ارزان تر می باشد. در اکثر مواقع ادغام کردن کسب و کارهای رقابتی منطقی می باشد. ادغام و یکپارچگی عمودی توانایی این را دارد که یک کسب و کار بیمار را از لحاظ استراتژیک احیا کند و نجات بخشد.

مزایای استراتژی یکپارچگی افقی

یکی از مزیت های اصلی این استراتژی کاهش دادن فشار رقابتی می باشد. به هر میزان که رقابت بین فعالان یک صنعت شدیدتر می گردد. این فعالان باید نسبت به باقی رقبا امتیازات بیشتری به مشتریان و تامین کنندگان بدهند. در نتیجه حاشیه سود صنعت کم می گردد. با این استراتژی تعداد فعالان و رقبای صنایع کاهش پیدا می کند و در نتیجه آن فشار رقابتی نیز کمتر می گردد. زمانی که فشار رقابتی کاهش پیدا می کند، سود و منفعت زیادی از آن حاصل می گردد. میزان این سود آنقدر زیاد است که بعضی از سازمان ها تصمیم می گیرند تا شرکت رقیب را حتی به قیمت بیشتر بخرند و باز هم سود بیشتری کسب نمایند.

از مزیت های استراتژی یکپارچگی افقی، کاهش فشار رقابتی می باشد.

از مزیت های استراتژی یکپارچگی افقی، کاهش فشار رقابتی می باشد.

مزیت بعدی این استراتژی بالا رفتن سهم بازار می باشد. زمانی که سازمانی، شرکت رقیب خود را خریداری می نماید، محصول فعلی خود را به بازار عرضه می نماید. ولی این بار سهم بیشتری در بازار دارند. در نتیجه بالا رفتن سهم بازار موجب می شود که قیمت تمام شده کاهش پیدا کند و در مقابل حاشیه سود بالا رود. زمانی که رقابت کاهش پیدا می کند، هزینه های تولید، تحقیق و توسعه هم به موازات آن کمتر می شود.


منابع:

مدیریت استراتژیک، نوشته فرد آر دیوید

تحلیل استراتژی ها، نوشته داود رستگار