تحقیقات در مدیریت منابع انسانی
تحقیقات در سازمان شامل جمع آوری اطلاعات می شود و به بررسی نظام مند مسائل و واقعیاتی که در مورد منابع انسانی موجود است، می پردازد. این جمع آوری اطلاعات و بررسی آنها موجب حل و فصل مسائل و تصمیم گیری درست می شود. سازمان هایی که بدون انجام تحقیقات برای سازمان برنامه ریزی می کنند، بر اساس ذهنیات تصمیم گیری می کنند و همین موضوع، میزان موفقیت سازمان را کاهش می دهد.
مزایای تحقیقات در مدیریت منابع انسانی
تحقیقات در سازمان کاربرد بالایی دارد. اما به طور کلی سازمان ها در انجام تحقیقات دچار مشکل می شوند. این مشکلات ممکن است شامل هزینه بر بودن و یا وقت گیر بودن تحقیقات باشند، یا مربوط به عدم دستیابی به متخصصان حرفه ای برای انجام تحقیقات شوند.
در هر صورت تحقیقات منابع انسانی مزایای زیادی در بر دارد. تحقیقات باعث درک و شناخت بیشتر درباره سازمان و مسائل مربوط به نیروی انسانی می گردد. تحقیقات در زمینه های مختلفی صورت می گیرد. می تواند در یک سازمان در مورد اثربخشی منابع مختلف برای کارمندیابی باشد، و در سازمانی دیگر بررسی اعتبار آزمون ها باشد و خیلی موارد دیگر.
تحقیقات به مدیران منابع انسانی کمک می کند تا بینش و در نتیجه عملکرد بهتری داشته باشند. نتایج که مدیران از تحقیقات می گیرند موجب انجام اقدامات اصلاحی و تغییرات لازم در سازمان می شود. همین تغییرات، رضایت شغلی و عملکرد فردی و سازمانی را بهبود می بخشد.
انواع تحقیقات در منابع انسانی
روش های متفاوتی برای گروه بندی تحقیقات موجود است، اما گروه بندی های آن تقریبا با هم یکسان هستند. در واقع تحقیقات به دو گروه بنیانی و کاربردی تقسیم می شوند، که در ادامه بیشتر در مورد آنها توضیح خواهیم داد.
- تحقیقات بنیادی: این نوع تحقیقات شامل برخی از طرح هایی می شود که به منظور توسعه دانش در محدوده ای خاص عمل می کنند. دانش و نتایجی که از این دسته تحقیقات به دست می آید، کاربرد آنی ندارد. اصولا تحقیقات بنیادی را در آزمایشگاه های علمی انجام می دهند. اما ناگفته نماند که این نوع از تحقیقات در مدیریت منابع انسانی نیز استفاده می شود. معمولا دانشجویان مدیریت در دانشگاه ها به انجام این تحقیقات دست می زنند.
- تحقیقات کاربردی: برخی از طرح های تحقیقاتی نیز برای بررسی و حل مسائل به خصوصی صورت می پذیرند که نتایج آنها به صورت فوری مورد استفاده قرار می گیرد. اکثر تحقیقاتی که در سازمان ها انجام می شود از این نوع تحقیقات است.
فرایند تحقیقات در مدیریت منابع انسانی
سازمان برای انجام تحقیقات منابع انسانی باید از روشی نظام مند بهره بگیرد. به طور کلی فرایند تحقیقات دارای شش مرحله اصلی است. این مراحل به شرح زیر می باشند.
- تشخیص مسئله: تشخیص مسئله سخت ترین مرحله این فرایند است. مدیران منابع انسانی در مورد مسائلی که در سازمان وجود دارد، دارای نظرهای مختلفی هستند. امکان دارد برخی افراد برای جا به جایی های شغلی یک نرخ معینی را مناسب بدانند، اما بعضی دیگر این را یک مشکل تلقی کنند و به دنبال علت های آن بروند. در نتیجه پیش از شروع تحقیقات، مدیران باید مسئله را پیدا کنند.
- بیان و توضیح مسئله: قدم بعدی در این فرایند بیان کردن دقیق و کامل مسئله می باشد. این موضوع سبب می شود تا فرضیه ها و دلایل احتمالی بروز مسائل پیش بینی شوند. سپس بر اساس این فرضیه ها مراحل بعدی اجرا شوند. در مرحله بیان و توضیح مسئله تمام جوانب مختلف مسئله در نظر گرفته می شود. یعنی علاوه بر توجه به نشانه ها باید به بررسی علت های به وجود آمدن مسئله، پرداخت.
- شناسایی روش تحقیق: این مرحله کاملا بستگی به ماهیت تحقیق دارد. برای انجام تحقیقات شیوه های گوناگونی موجود است که مهم ترین آنها شامل موارد زیر می شوند:
- روش مطالعه مسئله یا مورد کاوی: در این روش تلاش بر این است که دلایل اصلی رخ دادن یک مسئله در سازمان مشخص شود. برای اینکه بتوان علت های بروز مسائل در سازمان را شناسایی کرد می توان از روش هایی همچون مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه استفاده کرد.
- روش ارائه بازخورد بررسی شده: این روش نوعی تکنیک تحقیقی محسوب می شود. این تکنیک در راستای تلاش برای تغییرات در سازمان، نگرش کارمندان را با انتشار پرسشنامه های بی نام بررسی می کند و آنها را اندازه گیری می نماید. این روش به مدیران منابع انسانی کمک می کند تا بتوانند مسائل سازمان را پیش از اینکه بحرانی شوند، شناسایی کنند.
- روش تجربی: در این روش دو گروه را در نظر می گیرند. یکی گروه کنترل است و دیگری گروه آزمایش. گروه کنترل ثابت باقی می ماند و عملکرد او طبق شرایط موجود صورت می پذیرد. اما عوامل گروه آزمایش تغییر می کنند. مثلا یک سازمان تصمیم دارد تاثیر برنامه های جدیدی آموزشی را روی عملکرد کارمندان خود بررسی نماید. گروه کنترل وظایف خود را به همان شیوه گذشته انجام می دهد. اما آموزش های لازم را به گروه آزمایش می دهند. سپس بررسی می کنند که عملکرد گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل چقدر تغییر کرده است.
- انتخاب و استفاده از ابزارهای مناسب تحقیق: برای اینکه محققان منابع انسانی بتوانند تحقیقات خود را به درستی انجام دهند، ابزارهای کمی گوناگونی در اختیار دارند. ممکن است مدیران منابع انسانی در نظریه های کمی و آماری، تخصص نداشته باشند. اما انتظار می رود که مدیران اطلاعات کلی در مورد زمینه هایی همچون ابزارهای کمی موجود، مزایا و معایب آنها، شرایطی که ابزارها باید در آن استفاده شوند و نوع بررسی و تفسیر نتایج آنها داشته باشند. باقی جزئیات نیز به محققان سپرده می شود.
- تجزیه و تحلیل نتایج: پس از اینکه تحقیقات اجرا شد و نتایج آن تدوین گردید، مدیران باید نتایج آن را تجزیه و تحلیل نمایند. بهتر آن است که نزدیک ترین فرد به مسئله در تفسیر این نتایج شرکت کند. چون وی در مورد آن مسئله شناخت کافی و کاملی دارد.
- انجام اقدامات ضروری: زمانی که نتایج به خوبی تجزیه و تحلیل گشت باید طبق نتایج به دست آمده، اقدامات لازم برای اصلاح وضعیت و حل مسئله انجام شود. در این مرحله مدیران منابع انسانی موظف هستند تا مدیران اجرایی را برای ایجاد تغییرات آماده کنند و دلایل ضرورت انجام تغییرات را برای آنها شرح دهند.
منابع:
Human resources management, D.A. Decenzo
Principle and operations management, E.B. Flippo
مدیر سایت موج ها
مشاور صنعت
مربی برنامه ریزی سازمانی
مربی برنامه ریزی توسه فردی
——————————————————-
در پروژه رایگان 111 عضو شوید. (کلیک کنید)
——————————————————-