برنامه توسعه شخصی در سازمان

برنامه توسعه شخصی در سازمان

برنامه توسعه شخصی، در سازمان یک برنامه مدون و رسمی است که هدف از یادگیری و توسعه مهارت های فرد را مشخص می کند. اگر هر کارمند سازمان با همکاری و همراهی مدیرش این برنامه را تنظیم می کند، خیلی بهتر است. این برنامه عبارتند از آموزش ها، برنامه های رسمی و غیر رسمی پرورشی که به تقویت مهارت ها و شایستگی های لازم برای تحقق اهداف سازمان کمک می کند.

این برنامه ها فرایندی علمی و اجرایی محسوب می شوند که با تشخیص نیازهای آموزشی و پرورشی کارمندان، باعث مشارکت آنها در راه دستیابی برای اهداف سازمان می شوند.

شرکت در این برنامه، به این معنی است که کارمند آگاه است که،  نقش مهم و موثری در یادگیری و تقویت استعدادها و قابلیت های خود دارد. این برنامه با شرایطی که برای ارزیابی به وجود می آورد، به انجام اقدامات اصلاحی کمک می نماید.

برنامه توسعه شخصی، باعث بهبود عملکرد فرد در سازمان می شود.

برنامه توسعه شخصی، باعث بهبود عملکرد فرد در سازمان می شود.

دلایل وجود برنامه توسعه شخصی در سازمان

هر فرد برای توسعه شخصی باید دلیل یا دلایلی داشته باشد. چون در غیر این صورت احساس نیاز برای تغییر وجود ندارد. دلایل مختلفی می تواند باعث حرکت به سمت توسعه شخصی، باشد. مثلا شما شغل جدیدی پیدا کرده اید و می خواهید خیلی سریع در کار خود پیشرفت داشته باشید، یا تصمیم دارید شغل فعلی خود را بهبود بخشید و وظایف خود را به شیوه بهتری انجام دهید. ممکن است نقش جدیدی در شغل فعلی تان برای شما در نظر گرفته شده باشد و شما بخواهید خودتان را برای آن نقش آماده کنید. حتی ممکن است شرایط شغلی فعلی شما خوب باشد، اما شما قصد داشته باشید تا به تعالی دست پیدا کنید. در تمامی این شرایط، توسعه شخصی به شما کمک خواهد کرد، تا به اهداف خود دست پیدا کنید.

برای شروع هر آنچه را که قرار است یاد بگیرید را، شناسایی کنید. مثلا مهارت ها، دانش ها و نگرش هایی که برای موقعیت شغلی خود لازم است بیاموزید را بشناسید. سپس برای یادگیری آنها به ترتیب اولویت اقدام نمایید. شاید یکی از این راه ها کار شما را برای بررسی راحت تر کند:

بررسی کنید یادگیری در فرایند انتقال به شغل جدید صورت می پذیرد یا خیر.

چالش های موجود در شغل فعلی تان را نیز بررسی کنید.

آیا می توانید از طریق افراد دیگری چون مدیرتان، یک مربی یا متخصص آموزش ببینید؟

در اجرای برنامه توسعه شخصی، گاهی لازم است از یک مربی برای یادگیری کمک بگیرید.

در اجرای برنامه توسعه شخصی، گاهی لازم است از یک مربی برای یادگیری کمک بگیرید.

آیا برای یادگیری باید دوره های آموزشی خاصی را بگذرانید؟

پس از شناسایی تمام موارد لازم، زمان و بودجه ای را به آنها اختصاص دهید. با این کار خودتان را نسبت به توسعه فردی متعهد می کنید. برای اینکه میزان تعهد خود را افزایش دهید، بودجه و زمان تخصیص یافته را مستقیما به تایید مدیر برسانید.

همچنین سعی کنید در مورد برنامه های توسعه شخصی خود با مدیرتان گفتگو کنید، و از نظرات و بازخوردهای او باخبر شوید.

برنامه ها را اجرا و پیگیری نمایید. در مورد چیزهایی که یاد گرفته اید تامل کنید. برنامه ی خود را به طور مرتب چک کنید و کنار تمام کارهایی که انجام داده اید، تیک بزنید.

برای برنامه توسعه شخصی چه نکاتی را در نظر بگیریم؟

خودتان به تنهایی برنامه توسعه شخصی، را تنظیم نکنید. حتما با همراهی و حضور یک مربی یا مدیر خود این کار را انجام دهید.

از هر فرصتی که برای یادگیری و پیشرفت پیش می آید، استفاده کنید. فکر نکنید روش های آموزشی کلاسیک تنها راه برای رشد و پیشرفت هستند.

در عین اینکه نسبت به اجرای برنامه ها متعهد و پایبند هستید، منعطف نیز باشید.

فراموش نکنید که شما خودتان مسئول اجرای برنامه هستید، پس خود به فکر آموزش خود باشید و منتظر نباشید دیگران شما را هل دهند و برایتان فرصت ها را فراهم کنند.

مزایای برنامه توسعه شخصی

برنامه توسعه شخصی، یک ابزار کاربردی محسوب می شود که باعث رشد و ارتقای دانش و مهارت کارکنان به وسیله مشارکت فعال سرپرستان و مدیران است.

مهم ترین مزیت آن تعامل دو طرفه بین کارکنان، سرپرستان یا مدیران می باشد. این برنامه وسیله ای است که از طریق آن مدیران برای توافق بر سر اهداف و نیازهای توسعه ای با کارمندان ارتباط برقرار می کنند. به این وسیله از علایق کارمندان آگاه می شوند.

برنامه توسعه شخصی، بخشی از چرخه برنامه ریزی کلی سازمان می باشد. برنامه های استراتژیک سازمان بر اهداف بلند مدت سازمان متمرکز هستند و برنامه های عملی در راستای همان برنامه های استراتژیک، دستیابی به اهداف استراتژیک سازمان را تضمین می نمایند. اجرای برنامه های عملی بر عهده مدیران و سرپرستان می باشد. به همین خاطر وظایف بر اساس اولویت هایی که خود مدیران و سرپرستان تعیین کرده اند، انجام می شوند. مدیران باید اطمینان داشته باشند که کارکنان از دانش، مهارت و توانایی لازم برای انجام وظایف در راستای دستیابی به اهداف مشخص شده برخوردار می باشند. به همین خاطر طراحی و اجرای برنامه توسعه شخصی، برای سازمان اهمیت ویژه ای دارد.

خودشناسی کارمندان نقش مهمی برای برنامه توسعه فردی سازمان دارد. در این فرایند، کارمندان با شناخت نقاط ضعف و قوت خود، درک بهتری نسبت به خود پیدا می کنند و مسائل نامرتبط را تشخیص می دهند.

در برنامه توسعه شخصی، در سازمان خودشناسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

در برنامه توسعه شخصی، در سازمان خودشناسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

برنامه توسعه فردی ابزاری است که به وسیله آن کارمندان مهارت های خود در زمینه شغلی، تخصصی، فکری، تحصیلی و خانوادگی گسترش و توسعه می دهند، و به همین وسیله اهداف سازمانی و توسعه منابع انسانی را ممکن می سازند.

از دیگر مزایای این برنامه ها، تمرکز و اثربخشی بیشتر می باشد. توسعه فردی باعث به وجود آمدن شفافیت خواهد شد. یعنی شما نسبت به اهداف خودتان شفافیت بیشتری کسب می کنید. دانستن نقاط قوتتان، تمرکز شما را بالا می برد. زمانی که برنامه کاملا مشخصی برای انجام دادن کارهای خود دارید و آنها را به درستی اجرا می کنید، دیگر موردی برای پرت کردن حواس شما وجود ندارد. به این صورت اثربخشی شما در سازمان بالا می رود.

این برنامه ها انگیزه شما را برای انجام وظایفتان بالا می برد. دستیابی به هر هدفی که شما در برنامه ذکر کرده اید، انگیزه شما را برای ادامه مسیر بیشتر می کند.

برنامه توسعه شخصی، باعث گسترش روابط شما بین همکارانتان و مدیران سازمان می شود. هدفمند بودن و منظم بودن شما اطرافیانتان را برای برقراری ارتباط بیشتر با شما ترغیب می نماید.

برنامه توسعه شخصی و پیشرفت باعث گسترش روابط شما درون سازمان می شود.

برنامه توسعه شخصی و پیشرفت باعث گسترش روابط شما درون سازمان می شود.

 


منابع:

مجله اینترنتی عطر یاس

سیستمهای توسعه منابع انسانی، نوشته خدایار ابیلی

توان افزایی کارکنان برای رقابت پذیری در محیط جهانی، نوشته قربانعلی سلیمی