مدیران سازمان ها و کارمندان آنها برای اینکه بتوانند یک همکاری دوطرفه سالم داشته باشند، نیازمند قرارداد کار می باشند. در واقع قرارداد یک سند رسمی و حقوقی برای دو طرف به حساب می آید. چنانچه هیچ گونه قراردادی بین طرفین منعقد نگردد، آینده شغلی طرفین به ویژه کارمندان به مخاطره می افتد.
اگر بخواهیم قرارداد کار را تعریف کنیم، باید به قانون کار مراجعه کنیم. طبق تعریفی که قانون کار ارائه داده است، قراردادهای کاری، قراردادهایی کتبی و یا شفاهی هستند. بر اساس این قرارداد، کارمندان در برابر حقوقی که دریافت می کنند باید برای مدت موقت یا غیر موقتی برای کارفرمای خود کار کنند.
تمامی قراردادهای کاری دو طرفه هستند. یک طرف قرارداد، کارفرماها و مدیران قرار دارند و در طرف دیگر کارمندان یا کارگران واقع شده اند. از طرف کارفرما فرقی ندارد که یک شخصیت حقیقی قرار گرفته باشد یا یک شخصیت حقوقی طرف قرارداد باشد. اما از سمت کارگر یا کارمند، حتما باید طرف قرارداد یک شخصیت حقیقی باشد تا بتواند وظایف مشخص شده را اجرا کند. این شخصیت حقیقی در ازای انجام کار به صورت روزانه، هفتگی و یا ماهانه حقوق دریافت خواهد نمود.
قراردادهای کاری باید توسط مشاوران حقوقی یا وکلای امور قراردادی تنظیم گردند، تا قراردادی مناسب و کامل باشند. چرا که این افراد قراردادها را با در نظر گرفتن روابط شغلی و کاری طرفین و قوانین حاکم بر جامعه تنظیم می نمایند.
دلایل اهمیت قرارداد کار چیست؟
یکی از مهمترین مسائل در دنیای تجارت و کسب و کار تنظیم قرارداد کاری می باشد. طرفین قرارداد باید به طور کامل از همه جزئیات قرارداد کار خبر داشته باشند. چرا که وجود این سند برای هر دو طرف مفید واقع می شود. عدم وجود قرارداد موجب به وجود آمدن مشکلات بزرگ و پیچیده برای طرفین قرارداد می گردد.
قراردادهای کاری سبب اطمینان و اعتماد نیروی کار به سازمان می گردد. همین موضوع باعث می شود تا کارمندان با انگیزه و انرژی بیشتری به انجام وظایف خود بپردازند.
برخی از کارفرمایان تصور می کنند که امضای قرارداد سفید و عدم عقد قرارداد بین آنها و نیروی کار به نفع آنها می باشد. در حالی که این تصور کاملا اشتباه و غلط است. اگر یک کارفرما بدون بستن قرارداد تمامی حقوق، مزایا و اضافه کار کارگر یا کارمند را برای وی واریز کند، نیروی کاری می تواند ادعا نماید که همه واریزی های انجام شده، حقوق ثابت و پایه او بوده است. وی می تواند برای سایر مزایای خود از کارفرما شکایت نماید. در نتیجه این موضوع به ضرر کارفرما یا مدیر سازمان تمام می شود.
مزایای قرارداد کار
تنظیم یک قرارداد کاری دقیق و تخصصی میان نیروی کار و کارفرما دارای مزایای بسیار زیادی برای هر دو طرف قرار داد می باشد. متاسفانه عدم تنظیم قراردادهای تخصصی و مناسب باعث می شود تا هر سال تعداد زیادی پرونده های قضایی در دادگاه ها تشکیل گردد.
جلوگیری از دعوا
یکی از مزایای مهم این قراردادها جلوگیری از دعوا و مجادله می باشد. هنگامی که بین طرفین، قراردادی بسته می شود، هیچ کدام از دو طرف قرارداد جرات نمی کنند، قول و قرار خود را زیر پا بگذارند. چنانچه مشکل و اختلافی بین آنها نیز به وجود آید، سعی می کنند تا مصالحه و سازش کنند تا کار به دادگاه نکشد.
پیشگیری از باخت در دعوا
اما چنانچه اختلافی میان دو طرف به وجود آید و نتوانند مصالحه کنند، دعوای آنها به دادگاه کشیده می شود. در این موارد یک قرارداد تخصصی و محکم کمک می کند تا طرف دعوا نتواند ادعای دروغینی را مطرح کند. در واقع بهترین وکیل افراد در این مواقع، قرارداد آنها می باشد.
جلوگیری از طولانی شدن دعوا
این قرارداد کاری باعث می شود تا از اختلاف نظرهای قضایی جلوگیری به عمل آید. چنانچه دعوایی مطرح شود، این قرارداد است که کمک می کند تا دعوا طولانی نشود و زودتر خاتمه پیدا کند. قراردادها سبب می شوند تا قاضی بتواند زودتر حکم صادر کند و جلسات دادرسی پایان یابد.
جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه
اختلافات و دعواهای احتمالی، هزینه های مالی سنگینی در پی دارند. در واقع قرارداد کاری از اتلاف هزینه های مالی نیز جلوگیری می نمایند. چرا که با وجود یک قرارداد جامع، افراد احتیاجی به استخدام یک وکیل ندارند.
این دعواهای قضایی علاوه بر اتلاف هزینه، باعث هدر رفتن وقت افراد نیز می گردند. علاوه بر این خسارات روانی و معنوی چنین دعواهایی را نیز نباید نادیده گرفت. بعضی مواقع این خسارات معنوی صدمه بیشتری از ضررهای مالی به افراد وارد می آورند.
قرارداد کاری، مانعی برای پارتی بازی
هنگامی که در ابتدای شروع هر کاری بین دو طرف کارفرما و نیروی کار یک قرارداد قاطع و اصولی بسته می شود، طرف دعوا قدرت پارتی بازی کردن ندارد. چنانچه طرف دعوا مبالغ بسیار هنگفتی هم خرج کند، باز هم نمی تواند کاری از پیش ببرد. چرا که قرارداد به عنوان یک سند مسلم، تمامی شبهه ها را بر طرف می نماید.
حفظ روابط
یکی دیگر از مزایای قرارداد کاری، حفظ روابط مختلف از جمله روابط دوستی، روابط خانوادگی و شراکت ها می باشد. قرارداد به عنوان یک سند قطعی در بین طرفین حکم می کند و هیچ یک از طرفین خود را درگیر قول های نانوشته نمی کند. به این صورت حرمت ها بین افراد حفظ می شود و روابط آنها مستحکم تر می گردد.
کاهش ریسک اقتصادی
بی ثباتی اقتصادی بر روی روابط کاری و تجاری افراد تاثیر مستقیمی می گذارد. قرارداد کاری باعث می شود تا این روابط از لحاظ حقوقی محکم تر شود. به این ترتیب ریسک اقتصادی کار را برای طرفین قرارداد کاهش می دهد.
اجرای به موقع و صحیح تعهدات
وقتی که از ابتدای امر یک قرارداد کاری محکم بین دو طرف تنظیم می گردد، همه چیز با یک نظم و ترتیب حقوقی مشخص می گردد. بنابراین طرفین قرارداد به خوبی تعهدات خود را اجرا می کنند. همین موضوع سبب می شود تا تراز بازدهی و کیفیت کار افزایش پیدا کند.
برعکس این مسئله نیز صادق است. چنانچه قرارداد کار به صورت جامع و تخصصی تنظیم نشود، باعث ایجاد کدورت میان دو طرف می گردد. همین احساس کینه باعث می شود کیفیت کار کاهش پیدا کند.
منابع:
https://www.contractscounsel.com/t/us/employment-contract
https://corporate.findlaw.com/human-resources/what-are-the-benefits-of-having-an-employment-contract.html
مدیر سایت موج ها
مشاور صنعت
مربی برنامه ریزی سازمانی
مربی برنامه ریزی توسه فردی
——————————————————-
در پروژه رایگان 111 عضو شوید. (کلیک کنید)
——————————————————-
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.