بخش های مختلف توسعه شخصی
در واقع مهم ترین بخش توسعه شخصی دستیابی به شناخت از خود و بعد از آن شناخت توانایی ها و استعدادهای خود شخص می باشد تا بتواند به این وسیله آنها را شکوفا و به بهترین شخصیت خود دست پیدا کند.
توسعه شخصی شامل بخشی از زندگی خاص فردی نمی شود. بلکه مهارتی می باشد که در طول زندگی افراد استفاده می شود و باعث می شود تا کیفیت زندگی فرد بهبود یابد. توسعه فردی بخش های مختلفی را در بر می گیرد. این بخش ها شامل بهبود مهارت، شناخت خود و توانایی های بالقوه، بهبود سبک زندگی و بالاتر بردن کیفیت آن، ارتقای سلامتی، دسترسی به خواسته ها و آرزوهای قلبی، یادگیری مهارت های جدید و شناخت استعدادها و نقاط قوت می شود.
توسعه فردی روشی به منظور بهبود زندگی افراد محسوب می شود. علاوه بر آن به عنوان صنعتی رو به رشد در جهان حاضر شده است و بخش های متفاوتی به آن اختصاص داده شده اند و همگی آنها روی بخش هایی از زندگی افراد تاثیر دارند.
مراحل توسعه شخصی
اولین گام برای توسعه شخصی، بالا بردن آگاهی و شناخت نسبت به خود می باشد. آگاه شدن از احوالات درونی، افکار و احساساتی که اشخاص خودشان نقش بزرگی در شکل گیری آن نداشته اند و اکثرا از خانواده، دوستان، آشنایان و اجتماع تاثیر پذیرفته اند.
دومین مرحله تمرین چرخه زندگی می باشد. چرخه زندگی دایره ای هشت قسمتی می باشد که هر یک از قسمت های آن یک بعد از زندگی فرد را بررسی می نماید. بخش ها و بعدهایی همچون کار و درآمد مالی، تفریح و سرگرمی، عشق، خانواده، معنویت، رشد و یادگیری، سلامتی، ارتباطات و دوستان. با بررسی این عوامل می توان فهمید که کدام بخش از چرخه زندگی نقص دارد و این گونه می توان دلایل ضعف های شخصی را متوجه شد.
مرحله بعدی شناخت عوامل محدودیت زا می باشد. خیلی از افراد از استعدادهای خود خبر ندارند و نمی دانند انرژی خود را باید در چه زمینه ای صرف نمایند. همچنین عوامل محدودیت زا را نیز به خوبی تشخیص نمی دهند. عواملی که حتی اگر شخص در مسیر درستی قرار گرفته باشد مانع او خواهد شد و سرعت وی را در مسیر رشد و توسعه کاهش خواهد داد. بعضی از این عوامل محدودیت زا اهمال کاری، عدم مدیریت زمان، استرس و کمال گرایی می باشد.
مهارت های لازم برای توسعه شخصی
استرس زمانی بروز پیدا می کند که نیازهای افراد با پیش بینی هایی که کرده اند هیچ سنخیتی ندارد. همین موضوع باعث می شود تا بدن افراد در نتیجه افکاری که دارند از خود واکنش بروز دهد. واکنش ها در هر فردی متفاوت است. ممکن است شخصی دچار سفتی عضلات گردد یا شخصی دیگر با اضطراب ناگهانی دچار تپش شدید قلب و فشار خون شود.
به هر حال در دنیای مدرن امروز، استرس بخش تفکیک ناپذیر زندگی ما شده است. به صورتی که همه افراد هم در زندگی شخصی خود و هم در زندگی کاری خود با آن درگیر هستند. به همین خاطر مدیریت استرس از مهارت هایی می باشد که تمام انسان ها به کسب آن نیازمند هستند. پس هر فرد برای توسعه شخصی خود و بهبود بخشیدن به زندگی به کسب این مهارت احتیاج دارد.
یکی از مهارت های مهم برای توسعه شخصی، مدیریت زمان می باشد. زمانی که افراد وقت کافی برای مطالعه، یادگیری، روابط و مواردی از این قبیل ندارند، کیفیت زندگیشان پایین می آید و سبب به وجود آمدن استرس در زندگی آنها می گردد. افراد با کشتن زمان، فرصت های خود را برای اجرا کردن کارهای بیشتر از دست می دهند. افراد موفق از هر ساعت و هر لحظه خود به بهترین نحو ممکن استفاده می نمایند. برای مدیریت زمان افراد باید متوجه باشند که در زندگی روزمره چه فعالیت هایی مانع انجام کارهایشان می شود. سپس آن مانع را از میان بردارند. در واقع مدیریت زمان، یک عادت به حساب می آید. عادتی که می توان به راحتی آن را آموخت. برای مدیریت زمان باید هدف یا طرح مشخصی وجود داشته باشد. یعنی اشخاص برای دستیابی به اهداف خود باید برنامه ریزی داشته باشند. پس از آنکه هدف خود را تعیین کردند برای دسترسی به اهداف بلندمدت و کوتاه مدت باید برنامه ریزی دقیقی تنظیم گردد. یعنی تمام کارها و وظایف را اولویت بندی کرد.
مهارت بعدی رفع اهمال کاری می باشد. اهمال کاری یعنی عقب انداختن کارها. همه افراد ترجیح می دهند ابتدا کارهایی را انجام دهند که برایشان خوشایند است و از انجام دادن کارهای کمی سخت سر باز می زنند. این موضوع در مسیر موفقیت تبعات خیلی زیادی دارد و سبب می شود تا همه اهداف و برنامه ریزی هایی که افراد داشته اند به تاخیر افتند. همچنین اهمال کاری ممکن است باعث ایجاد احساس گناه گردد. همین موضوع سبب افسردگی، اضطراب و استرس می شود. به جز این اهمال کاری موجب می شود خیلی از فرصت های مهم زندگی از دست روند و اعتماد افراد نسبت به فرد اهمال کار از بین می رود.
برای از بین بردن اهمال کاری افراد باید از سرزنش کردن خود دست بردارند. بعد از آن عواملی را شناسایی کنند که باعث اهمال کاری آنان می شود. پس از شناسایی آن عوامل آنها را یادداشت نمایند و از افراد متخصص کمک بگیرند و نسبت به رفع آنها اقدام نمایند.
اجتناب از کمال گرایی بیش از حد یکی دیگر از مهارت هایی است که افراد برای توسعه شخصی باید کسب کنند. در واقع کمال گرایی یک ویژگی از رفتارهای انسان می باشد. در چنین موقعیتی فرد خودش یا اطرافیان خود را مجبور می نماید که وظایف خود را به بهترین نحو انجام دهند. اما انتظارات آنها خیلی فراتر از کیفیت عملکرد امکاناتی که وجود دارد می باشد. افراد کمال گرا معتقدند که تنها یک مسیر درست وجود دارد. به همین خاطر حتی کوچکترین اشتباه را نمی پذیرند. در واقع آنها معتقدند که یا همه چیز باید کامل باشد یا اصلا نباشد و اهداف را به صورتی انتخاب می نمایند که قابل دسترسی نیستند و اینگونه زندگی کردن را برای خود سخت می نمایند.
بعضی ها باور دارند که کمال گرایی دو نوع منفی و مثبت دارد. نوع مثبت آن موجب رشد افراد می گردد. اما نوع منفی آن افراد را از رشد و بالندگی باز می دارد. برای درمان نمودن کمال گرایی نوع منفی، اول فرد باید قبول کند که کمال گرا است و بعد حوزه کمال گرایی خود را مشخص نماید. چرا که تمامی افراد این کمال گرایی را در تمام حوزه ها ندارند. پس از اینکه فرد حوزه خود را مشخص نمود باید از ارزش های غیر واقعی مثل تبلیغات شبکه های اجتماعی فاصله بگیرد. روی نقاط قوت و مثبت خود تاکید بیشتری داشته باشد و برای کارهای خود ارزش قائل باشد و حتی به خود پاداش دهد. مقایسه کردن مانند یک سم برای فرد کمال گرا می باشد.
منابع:
https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/42-practical-ways-to-improve-yourself.htm
مدیر سایت موج ها
مشاور صنعت
مربی برنامه ریزی سازمانی
مربی برنامه ریزی توسه فردی
——————————————————-
در پروژه رایگان 111 عضو شوید. (کلیک کنید)
——————————————————-