تعریف مدل تعالی منابع انسانی
تعریف مدل تعالی منابع انسانی
*تعریف مدل تعالی منابع انسانی*

در دنیای امروزی، همه چیز به سرعت در حال تغییر و تحول است. به صورتی که وابستگی میان کشورها، اجتماعات، سازمان ها و اقتصاد به طرز پیچیده ای رو به افزایش می باشد. به همین خاطر تمام سازمان ها برای اینکه بتوانند در چنین شرایط رقابتی ای در بازار باقی بمانند، لازم است تا بهبود پیدا کنند و دست به نوآوری های مختلفی بزنند. همین جاست که مسئله مدل تعالی منابع انسانی اهمیت پیدا می کند. در واقع این مدل به سازمان ها کمک می کند تا پیچیدگی های این دنیای رقابتی را مدیریت کنند.

مدل تعالی منابع انسانی یک مدل علمی و کاربردی می باشد که سازمان های پیشرو آنها را تدوین کرده اند. این مدل می تواند یک مشوق برای پیشرفت مداوم افراد در سازمان باشد. این مدل به کارمندان سازمان کمک می کند تا روابط علی موجود میان عملکرد سازمان و نتایجی که از آنها حاصل می گردد را درک نمایند.

مدل تعالی منابع انسانی از سه عنصر منسجم و به هم پیوسته تشکیل یافته است، که در ادامه این سه عنصر را بررسی خواهیم کرد. تمامی سازمان ها در هر اندازه و وسعتی که باشند و هر میزان که رشد کرده باشند، می توانند این مدل را به کار گیرند. در واقع این مدل را می توان یک مدل غیر تجویزی تلقی کرد که در برگیرنده چند مفهوم مختلف می باشد. این مدل ارائه دهنده یک زبان مشترک است که به کارمندان سازمان کمک می نماید تا دانش و تجربه خود را در داخل و بیرون از سازمان به طور کاملا موثری با دیگران به اشتراک بگذارند.

مدل تعالی منابع انسانی به پیشرفت مداوم اعضای سازمان کمک می نماید.
*مدل تعالی منابع انسانی به پیشرفت مداوم اعضای سازمان کمک می نماید*

مفاهیم بنیادی مدل تعالی منابع انسانی

در واقع مفاهیم بنیادی معرف اصول اساسی ای هستند که شالوده و بنیان تعالی پایدار در هر سازمان را به وجود می آورند. این مفاهیم برای دسترسی به تعالی پایدار در سازمان ها، پایه های مختلفی را تعیین می نمایند. در واقع این مفاهیم خود، توصیف کننده ویژگی های فرهنگ سازمانی متعالی می باشند. علاوه بر این می توان این مفاهیم را به عنوان یک زبان مشترک در مدیریت های رده بالا مورد استفاده قرار داد. به طور کلی در سازمان ها ۸ مفهوم بنیادی تعریف شده است.

اولین مفهوم افزودن ارزش برای مشتریان می باشد. سازمان های متعالی به طور مداوم و به وسیله پیش بینی انتظارات، درک نیازها و پاسخ دادن به فرصت ها برای مشتریان خود ارزش آفرینی می نمایند.

دومین مفهوم از مفاهیم بنیادی تعالی، ساختن آینده ای پایدار است. سازمان هایی که متعالی هستند، به وسیله بهبود عملکرد و در کنار آن پیشبرد شرایط مختلف اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی، بر روی محیط اطراف خود تاثیرگذار هستند. در واقع سازمان ها می توانند بر روی اجتماعی که خود با آن در ارتباط هستند، اثر مثبت باقی بگذارند.

توسعه ظرفیت سازمانی نیز یکی دیگر از این مفاهیم می باشد. در واقع سازمان های متعالی به وسیله مدیریت موثر و مفید، باعث افزایش ظرفیت در داخل و خارج از مرزهای سازمانی می شوند.

از دیگر مفاهیم بنیادی می توان به کنترل خلاقیت و ابتکار اشاره نمود. سازمان هایی که به تعالی دست یافته اند، قادر هستند تا به وسیله مدیریت خلاقیت، ابتکار سیستماتیک و بهبود مداوم سبب ایجاد ارزش افزوده برای ذینفعان خود گردند. همچنین به این وسیله سطوح عملکرد در سازمان را تقویت نمایند.

سازمان های متعالی دارای رهبرانی هستند که آینده روشنی را برای سازمان به وجود می آورند. این مدیران یک الگوی مناسب برای ارزش ها و فرهنگ سازمانی به حساب می آیند. در واقع یکی از مفاهیم بنیادی مدل تعالی منابع انسانی همین هدایت با چشم انداز درست، الهام و انسجام می باشد.

یکی از مفاهیم بنیادی مدل تعالی منابع انسانی مدیریت زیرکانه سازمان است.
*یکی از مفاهیم بنیادی مدل تعالی منابع انسانی مدیریت زیرکانه سازمان است*

یکی از عوامل شناسایی سازمان های متعالی، مدیریت زیرکانه این سازمان ها می باشد. در واقع چنین سازمان هایی به خاطر توانایی ای که در شناخت و پاسخگویی به جا و مناسب به تهدیدها و فرصت ها دارند معروف گشته اند.

از دیگر عوامل و مفاهیم تعالی سازمان ها، جانشین پروری بر اساس استعداد کارمندان سازمان است. سازمان های تعالی یافته برای نیروی انسانی خود ارزش قائل می شوند. به همین خاطر در محیط کاری جوی از اختیار و قدرت را برای آنان فراهم می کنند، تا به این صورت اهداف سازمان و فردی به طور همزمان محقق گردند.

در نهایت آخرین مفهوم در این مدل حمایت از نتایج برجسته می باشد. چرا که این سازمان ها در محیط کاری خودشان به نتایجی مفید و پایدار دست پیدا می کنند، که این نتایج نیازهای کوتاه مدت و بلند مدت ذینفعان آنها را پاسخ می دهد.

معیارهای مدل تعالی منابع انسانی

در این مدل معیارها هستند که یک چهارچوب فکری برای سازمان به وجود می آورند. به این صورت سازمان ها قادر می شوند تا برای دستیابی به اهداف خود از مفاهیم بنیادی و تفکر رادار استفاده نمایند.

در واقع تمامی سازمان ها برای اینکه بتوانند به موفقیتی پایدار دست پیدا کنند، نیازمند رهبری قدرتمند و مسیر راهبردی مشخصی هستند. آنها با بهبود بخشیدن به فرایندهای سازمانی، منابع انسانی و شراکت ها قادر هستند تا به مشتریان خود خدمات و محصولاتی با ارزش افزوده ارائه دهند. به همین منظور نیز معیار توانمندساز و معیار نتایج در سازمان های متعالی مطرح می گردد.

در مدل تعالی منابع انسانی پنج معیار توانمندساز مطرح شده است، که هر سازمانی برای اجرای استراتژی های خود و توسعه و گسترش سازمان به آنها نیاز دارد. این معیارها شامل رهبری، استراتژی، کارمندان سازمان، شراکت ها و منابع سازمانی، فرایندها، محصولات و خدمات می گردند.

در معیار نتایج نیز چهار حوزه مطرح شده است، که تمامی سازمان ها هم راستا با اهداف راهبردی شان به آنها دست پیدا می کنند. این نتایج منجر به پاسخگویی به نیازهای مشتریان، پاسخگویی به نیازهای کارمندان، پاسخگویی به نیازهای جامعه و در نهایت پاسخگویی به نیازها و انتظارات ذینفعان می گردد.

پاسخگویی به نیاز مشتریان یکی از معیارهای نتایج در مدل تعالی منابع انسانی می باشد.
*پاسخگویی به نیاز مشتریان یکی از معیارهای نتایج در مدل تعالی منابع انسانی می باشد*

رادار مدل تعالی منابع انسانی

رادار یک ابزار ساده است که از قدرت زیادی برخوردار می باشد. چرا که این رادار است که محرک بهبود سیستماتیک در تمامی حوزه های سازمانی می باشد.

در واقع منطق رادار در بالاترین سطح سازمانی نتایجی را پیش بینی می نماید که قصد دارد به عنوان بخشی از استراتژی های سازمان به آنها دست پیدا کند.

رادار در این مدل یک مجموعه از رویکردها را برنامه ریزی می نماید تا به وسیله آنها بتواند به نتایج مورد نظر خود دست پیدا کند.

همچنین به وسیله تحلیل و نظارت بر روی نتایج به دست آمده، تداوم در یادگیری و ارزیابی مرتب، رویکردهای توسعه یافته را اصلاح نماید.

رادار در مدل تعالی منابع انسانی، مجموعه ای از رویکردها را برنامه ریزی می نماید.
*رادار در مدل تعالی منابع انسانی، مجموعه ای از رویکردها را برنامه ریزی می نماید*

منابع:

https://www.efqm.org/efqm-model

https://www.cgma.org/resources/tools/cost-transformation-model/efqm.html


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *