مارکتینگ چه مواردی را شامل می شود؟
مارکتینگ، شامل انتخاب قسمت هایی از بازار است که یک برند برای فروش بیشتر باید بر آن قسمت تاکید داشته باشد.
موقعیت محصول و یا برند را در بین رقیبان بشناسد.
مزیت های رقابتی محصول را از دیدگاه مشتریان بسنجد.
در نهایت نیز به فکر این موضوع باشد که از طریق چه رسانه ای با مشتریان محصولات در ارتباط باشد.
شروع مارکتینگ
اولین گام برای مارکتینگ، شناخت بخش های خاصی از بازار است که برای حاضر شدن در آن بازارها لازم است. شناخت محصول توسط اکثر افراد جامعه بسیار خوب است، اما تبلیغات گسترده برای معرفی محصول در اولین مرحله، هزینه های بازاریابی را بالا می برد و شرکت قادر به پرداخت چنین هزینه هایی نیست. بنابراین، در اولین مرحله بازاریاب، باید شرکت و محصولی را که ارائه می دهد شناسایی کند، و با شناخت به دست آمده نقاطی از بازار را انتخاب کنید که فروش در آن نقاط، به راحتی صورت پذیرد.
رابطه شناخت و مارکتینگ
مارکتینگ و شناخت با هم ارتباطی تنگاتنگ دارند. یعنی بدون شناخت بازاریابی ممکن نیست. بازاریاب باید نسبت به بازار و صنعت، نسبت به رقبا، نسبت به مشتریان و نسبت به ارزشهای مشتریان، شناخت داشته باشد. مهمترین بخش شناخت نیز شناخت نسبت به مشتریان است. در واقع تشخیص به جا و مناسب در مورد نیازهای مشتریان عامل موفقیت بازاریاب می باشد. شناخت بهتر از مشتریان باعث می شود بازاریاب نواحی خاص بازار را به درستی انتخاب نماید. شناخت بهتر مشتریان محصول، به بازاریاب توانایی ساخت پیام های تبلیغاتی مناسب را می دهد. همچنین می تواند محل مناسبی برای حضور مخاطبین، رسانه ها و ….را برای نمایش و معرفی محصول انتخاب کند.
بنابراین بازاریابی راهی برای جستجو کل تجارت یک محصول در بازار است. بازاریاب نیز برای دستیابی به موفقیت، باید از ابزارهای مارکتینگ، استفاده کند، تمامی جوانب بازاریابی را مد نظر قرار دهد و روشهای صحیحی اتخاذ نماید.
روش ها و جنبه های مارکتینگ
- استراتژی در مارکتینگ: استراتژی بازاریابی شیوه منحصر به فرد هر محصول می باشد که برای دستیابی به اهداف آن محصول برنامه ریزی شده است، تا موقعیت محصول را در بازار گسترش دهد. در واقع شناخت دقیق بازار، رقبا و مشتریان موجب به وجود آمدن استراتژی می شود.
استراتژی بازاریابی موظف است تا محصول را در بازار جهت دهد. عموما این استراتژی های بازاریابی بسته به لحن، صدا و شخصیت یک برند یا محصول تنظیم می شوند. برای همین، بازاریاب پیش از اینکه برای بازاریابی خود شعاری تنظیم کند، باید ویژگی ها و ارزش های محصول را کاملا درک نماید.
استراتژی ها باید با اهداف محصول همسو باشند. پیدا کردن ماموریت، چشم انداز و ارزشهای محصول کمک می کند تا این موضوع اتفاق بیافتد.
رقابتی بودن شدید بازار در تنظیم استراتژی بسیار مهم است. بعضی از رقبا با شناسایی مشتریان هدف و برخورد درست در بخش های مختلف بازار، عملکرد بهتری دارند. از همین رو بازاریاب برای محصول خود یا می تواند با رقیبان خود وارد رقابت شود و یا اینکه آنها را نادیده بگیرد و روی نقاط قوت خود نسبت به رقبا تمرکز داشته باشد.
سپس بازاریاب بخش های خاص بازار را انتخاب می کند. بخش هایی که به محصول یا خدمات شرکت او احتیاج دارند و شرکت او در این زمینه بهترین می باشد. این نکته در بازاریابی خیلی اهمیت دارد که بازاریاب باید روی مشتریان اصلی محصول تمرکز داشته باشد. یعنی مشتریانی که نسبت به استفاده از محصولات یا خدمات شرکت آنها حس مثبتی دارند.
لازمه تنظیم یک استراتژی درست در مارکتینگ، ماموریت محصول شرکت، مزیت رقابتی و نواحی منتخب بازار است، که محصولات توان جذب مشتریان خود را در آن حیطه دارند.
- تجزیه و تحلیل رقبا: بازاریاب با تجزیه و تحلیل رقبا، باید نقاط قوت و ضعف رقبای فعلی و حتی رقبای بالقوه خود را ارزیابی کند. به این صورت فرصت ها و تهدیدهایی که در مسیر سازمان قرار می گیرد را شناسایی می کند. به بیان بهتر آنالیز رقیبان همان شناسایی رقیبان اصلی است که طی آن اهداف، خطی مشی ها، نقاط قوت و ضعف و الگوهای واکنشی آنها را ارزیابی می کند. از این طریق، سازمان یا شرکت می تواند محصولات و شرایط خود را با رقبای خود مقایسه کند و استراتژی های دقیق تری برای مقابله با رقبای خود تنظیم نماید و آمادگی بیشتری به دست آورد.
- موقعیت یابی بازار: موقعیت یابی بازار به معنی شناسایی یک بازار مناسب برای ارائه خدمات، محصولات یا برند یک شرکت است و بازاریاب از طریق استراتژی موقعیت یابی می تواند جایگاهی متفاوت و خاص را در ذهن مشتریان، نسبت به سایر رقبا، باز کند. خیلی از متخصصان مارکتینگ، باور دارند که موقعیت یابی در بازار از مهم ترین عوامل رشد یک برند تجاری در بازار می باشد. این مرحله، مرحله به نمایش گذاشتن محصول یا برند در بازار می باشد.
- تحقیقات بازار: بازاریابی به معنی صحبت کردن و برقراری ارتباط با مشتریان است. بازاریاب برای برقراری یک ارتباط مناسب با مشتریان، باید آنها و مکان هایی که در آن حاضر می شوند را به خوبی شناسایی کنند. تحقیقات بازار در اینجا ابزاری است که به بازاریاب کمک می کند تا این شناخت را به دست آورد. تحقیقات هم می تواند به صورت گسترده انجام شود، هم به صورت ساده و غیرمنتظره باشد. تحقیقات ساده، با گوش فرا دادن به مشتریان، حاصل می شود. مزیت روش ساده، کم هزینه بودن آن می باشد. مهم نیست که شما یک کسب و کار کوچک داشته باشید، یا یک شرکت بزرگ، گوش دادن به مشتریان راحت ترین و در دسترس ترین روش تحقیقات برای هر دوی این واحدها می باشد.
- پیام های بازاریابی: روش های تبلیغات در بازاریابی متفاوت است. اما به دلیل دسترسی بیشتر افراد به گوشی های موبایل، تبلیغات پیامکی بسیار رواج پیدا کرده است. به بیان ساده پیام های بازاریابی، ارسال پیام های تبلیغاتی از طریق ایمیل یا پیامک به گوشی های همراه مشتریان است. این پیام ها شامل تخفیفات، جشنواره های فروش فوق العاده، معرفی محصولات جدید و غیره می باشد. داشتن متنی مناسب به همراه لیستی از شماره تلفن های همراه مشتریان و مخاطبان از الزامات این روش می باشد. هر چه متن تبلیغات بهتر و جالب تر باشد، قدرت جذب مشتری، بیشتر است.
منابع:
https://www.entrepreneur.com/encyclopedia/competitive-analysis
تحقیقات بازاریابی، نوشته نارش مالهوترا
تحقیقات بازاریابی، نوشته دیوید آکر
مدیر سایت موج ها
مشاور صنعت
مربی برنامه ریزی سازمانی
مربی برنامه ریزی توسه فردی
——————————————————-
در پروژه رایگان 111 عضو شوید. (کلیک کنید)
——————————————————-