برای توسعه شخصی چه کار کنیم؟

موانع دستیابی به توسعه شخصی

خواسته های بشر نامتناهی و تمام ناشدنی است. اهداف او نیز به همین ترتیب است. از همین روی می توان گفت توسعه شخصی، نیز پایان ناپذیر است. چرا که شما با رسیدن به یک نقطه از رشد، احساس می کنید باید به نقطه بعدی برسید و باز هم رشد کنید.

راه هایی برای توسعه شخصی

شاید گفتن این نکات به شما کمک کند تا از همین امروز شروع کنید و توسعه فردی خود را آغاز نمایید.

  • کتاب خواندن را تبدیل به یک عادت روزانه کنید. کتاب ها منبعی از خرد و دانش می باشند. هر چه بیشتر مطالعه کنید، اطلاعاتتان افزایش پیدا می کند.
  مطالعه کردن اطلاعات شما را افزایش می دهد و از این طریق باعث توسعه شخصی می شود.

مطالعه کردن اطلاعات شما را افزایش می دهد و از این طریق باعث توسعه شخصی می شود.

  • یاد گرفتن یک زبان جدید و آشنا شدن با فرهنگ و زبان کشوری دیگر، ذهن شما را بازتر می کند.
  • در کنار سرگرمی هایی که در زندگی خود دارید، سرگرمی های جدیدی اضافه نمایید. هر چیزی که برای شما جذاب است. یادگیری سرگرمی های جدیدی همچون سفالگری، رقص، اسکی و…..به شما کمک می کند تا از لحاظ فیزیکی، روحی و احساسی رشد کنید.
  • در صورت امکان در دوره های آموزشی شرکت کنید، تا در کنار یادگیری مهارت های جدید با افراد جدید نیز آشنا شوید.
  • محیط زندگی تان، مانند اتاق خصوصی یا منزلتان در حالات و روحیات شما بسیار تاثیرگذار می باشند. سعی کنید محیط زندگی خود را به صورت الهام بخش چیدمان کنید. مثلا از رنگ های روشن برای دکوراسیون استفاده کنید. تابلوها یا نوشته های انگیزشی و الهام بخش روی دیوارها آویزان نمایید.
  • تلاش کنید تا بر تمامی ترس های خود غلبه کنید. ترس از ریسک کردن، ترس از بلاتکلیفی، ترس از صحبت کردن و عرض اندام کردن در جمع. آگاه باشید که ترس های شما، دقیقا زمینه های رشد شما محسوب می شوند.
  • تمرین بیشتر باعث تقویت مهارت ها می شود. پس تمرین و تقویت مهارت هایتان را جزو برنامه اصلی زندگی خود قرار دهید.
  • قدیمی ترها از خیلی چیزها اطلاع داشتند که ضرب المثل های با معنی به وجود آوردند. از همان زمان می گفتند سحرخیز باش تا کامروا شوی. سحرخیزی واقعا در کیفیت زندگی شما تاثیر می گذارد.
  • هفته ای چند بار زمان مشخصی را به ورزش کردن تخصیص دهید.
  • برای خود یک دفترچه راهنما درست کنید. این دفترچه قرار است، شما را به سمت توسعه شخصی هدایت کند. در این دفترچه از ارزش ها، اهداف و خواسته های خود بنویسید. گاه گداری به آن دفترچه سر بزنید و ببینید به کدام یک از آنها عمل کرده اید.
  • روش های جدید در زندگی خود به کار ببرید. برنامه های همیشگی خودتان را تغییر دهید.
  • با دوستان و اطرافیان خود رقابت کنید. همراه آنها یک چالش انتخاب کنید و ببینید کدام زودتر در آن چالش پیروز می شود.
  • هر فردی دارای نقاط کور می باشد. نقطه های کور، نقاطی هستند که قادر به دیدن آنها نیستیم. پس این نقاط را پیدا کنید و به آنها رسیدگی نمایید. به تمام مسائل، افراد و اتفاقاتی که در طول روز شما را خسته، ناراحت و عصبی می کند، دقت کنید. تمام این زمینه ها نقاط کور انسان محسوب می شوند. از آن جایی که پیدا کردن نقاط کور اصلا کار آسانی نیست، از خانواده، دوستان، آشنایان و همکاران بخواهید تا در این مورد به شما کمک کنند.
نقاط کور خود را بشناسید و در جهت توسعه شخصی، آنها را اصلاح کنید.

نقاط کور خود را بشناسید و در جهت توسعه شخصی، آنها را اصلاح کنید.

  • برای کارهای خود فهرست روزانه تهیه کنید. این کار باعث می شود زمان شما تلف نشود و از روز خود به بهترین وجه استفاده کنید.
  • بزرگ فکر کنید و اهداف بزرگی برای خودتان مشخص کنید. زمانی که اهداف بزرگ را انتخاب می کنید، مجبور می شوید تلاش بیشتری کنید. این کار جسارت می خواهد. پس جسور باشید و پا پیش بگذارید.
  • همه افراد نقص هایی دارند. پذیرفتن این نقص ها، اولین قدم برای اصلاح آنها است.
  • گذشته ها را فراموش کنید. چسبیدن به گذشته ها، فقط جلوی پیشرفت شما را می گیرد. اشتباهات خود را در گذشته ببخشید و اجازه ندهید سرخوردگی های گذشته شما را از پیشروی در مسیر درست باز دارد.

موانع دستیابی به توسعه شخصی

شاید برایتان جالب باشد که بدانید همانطور که خود شما مسئول رسیدن به توسعه شخصی خود، هستید، گاهی ممکن است، افکار و عملکردهای خودتان نیز موانعی برای رشد و تعالی شما باشند. این موانع را بشناسید. آنها را کنار بزنید و از بین ببرید. بعضی از این موانع را برای شما بازگو خواهیم کرد.

این فکر که دیگران از من لایق تر و بهتر می باشند،  یکی از موانع بزرگ روبروی شما هستند. از خود مطمئن باشید. باور کنید که فردی ارزشمند هستید. با مطالعه، آموزش و تمرین، عزت نفس خود را بالا ببرید. زمانی که شما برای خود ارزش قائل شوید، دیگران نیز به شما احترام می گذارند و در دید آنها نیز ارزشمند به نظر می آیید.

شاید برایتان عجیب باشد که بدانید کمال گرایی بیش از حد، بزرگترین دشمن شما محسوب می شوند. این تفکر که از ابتدا باید کامل باشم تا کاری را شروع کنم، باعث می شود که شما هیچگاه شروع کننده نباشید. چرا که هیچ کس تا زمانی که کاری را شروع نکند کامل نمی شود. این دیدگاه را که چون غل و زنجیری محکم دست و پای شما را بسته است، کنار بگذارید.

کمال گرایی، جلوی توسعه شخصی را می گیرد.

کمال گرایی، جلوی توسعه شخصی را می گیرد.

به خود فرصت بدهید. گذشت زمان عامل مهمی است. منتظر نباشید که فردای روزی که برنامه توسعه شخصی خود، را آغاز کردید، به نتیجه برسید. صبر داشته باشید تا زحمت هایتان به بار نشیند و تا آن زمان ناامید نشوید.

نگذارید بهانه اینکه نمی دانم چطور این برنامه را آغاز کنم و از کجا شروع کنم، شما را از عمل باز دارد. قدم های ابتدایی را بزرگ برندارید. با قدم های کوچک شروع کنید و پیش بروید.

کار امروز را به فردا نیندازید. شروع کار را به بهانه های مختلفی مثل الان زمان مناسبی نیست، عقب نیاندازید.

از شکست خوردن و اشتباه کردن هراس نداشته باشید. اشتباه و شکست یک عامل طبیعی در مسیر توسعه شخصی، می باشد. اگر شکستی در کار نباشد، یادگیری هم در کار نخواهد بود. در نتیجه پیشرفتی حاصل نمی شود. از ترس شکست گوشه ای بیکار ننشینید و دست به کار شوید.

ترس از شکست مانعی برای رسیدن به توسعه شخصی می باشد.

ترس از شکست مانعی برای رسیدن به توسعه شخصی می باشد.


منابع:

برنامه رشد فردی، نوشته مسعود چیتگرها

ابزار رشد فردی، نوشته جیمز جی مزینا