استراتژی بازاریابی چیست؟
استراتژی بازاریابی، به وسیله شرکت ها و سازمان های مختلفی به کار گرفته می شود تا توجه مصرف کنندگان را به کالا، محصول و یا خدمات خود جلب کند. همچنین مشتریان را از ویژگی ها، مشخصات و مزایای آن محصولات یا خدمات آگاه کند. این که استراتژی اتخاذ شده خلاقانه و نوآورانه باشد یا اینکه از روش هایی استفاده کند که قبلا سازمان های دیگر مورد استفاده قرار داده اند، کاملا بستگی به سازمان و اهداف آن دارد.
هر چه یک سازمان استراتژی موثرتری اتخاذ کند، در رقابت با شرکت های دیگر موفق تر عمل می کند و از آنها جلو می زند.
تاریخچه استراتژی بازاریابی
استراتژی بازاریابی، روشی است که از دیرباز تاکنون به کار گرفته می شود، و به گونه ای با زندگی روزمره ما در ارتباط است. چرا که اطراف ما با انواع و اقسام تبلیغات پر شده است و ما هر روز یا آنها را می بینیم و یا می شنویم.
قدیمی ترین نوع بازاریابی سنتی، بازاریابی چاپی بوده است. در واقع افراد برای تبلیغات و رساندن پیام خود آنها را روی کاغذ ثبت می کردند و به مخاطبان ارائه می دادند. تاریخچه این کار به عهد باستان مصریان باز می گردد. مصریان پیام های فروش و پوسترهای خود را روی کاغذ پاپیروس ثبت می کردند و به این شیوه پیام های خود را به دیگران انتقال می دادند.
امروزه بازاریابی چاپی با تبلیغات در مجلات، روزنامه ها، بیلبوردها و بنرها صورت می پذیرد.
بازاریابی با پست نیز یکی دیگر از روش های تبلیغات بود چرا که کارت پستال ها، بروشورها، نامه ها، کاتالوگ ها و هدایای تبلیغاتی برای این منظور ارسال می شدند.
با پیشرفت تکنولوژی شیوه این تبلیغات نیز به روز تر شد. با ساخت رادیو و تلویزیون، بازاریابی پخش برای ارائه محصولات و تبلیغات به وجود آمد.
سرانجام، بازاریابی تلفنی نیز، جایگاه خود را بین استراتژی های بازاریابی، باز کرد. این روش سالهاست که مشتریان را از طریق تماس های تلفنی تشویق و ترغیب به خرید محصولات و استفاده از خدمات شرکت ها می کند. این روش یکی از استراتژی های بسیار حساس است. چرا که اگر به صورت نادرست و غیر حرفه ای صورت گیرد، ممکن است نتیجه عکس دهد.
نکات مهم در مورد استراتژی بازاریابی
بهتر است قبل از اینکه استراتژی بازاریابی، مناسبی برای سازمان یا شرکت خود اتخاذ کنید، تعدادی نکات را مد نظر قرار دهید.
یکی از مسائل ضروری که در انتخاب استراتژی بازاریابی، باید بدانید این است که تعیین جمعیت و بازار هدف از ملزومات این استراتژی است. این اطلاعات کمک می کنند تا شما طرح بازاریابی مناسب تری را انتخاب کنید.
بهتر است مخاطبان خود را مورد آزمایش قرار دهید. خلق یک فرآیند فرضی خرید برای آزمودن مخاطبان بسیار تاثیرگذار خواهد بود. زمانی که شما رفتار مخاطبان خود را هنگام خرید مشاهده می کنید و آنها را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهید، این امکان را پیدا می کنید که استراتژی بهتری را انتخاب کنید.
نگرش و رفتار مشتریان را بررسی کنید تا اطلاعات جامع تری به دست آورید.
پس از رعایت تمامی این نکات، زمانی که استراتژی بازاریابی، مناسبی را انتخاب کردید، طریقه اجرا و نتایج عملکرد آن را ارزیابی کنید. بهتر است این ارزیابی را در فرایند فرضی انجام دهید تا استراتژی بهینه و سازنده ای را برای اجرای اصلی اتخاذ کنید.
انواع استراتژی بازاریابی
استراتژی بازاریابی، انواع متفاوتی دارد. در ادامه به بررسی چند نوع از آن می پردازیم.
– بازاریابی سازمانی یا B2B
– بازاریابی از تجارت به مصرف کننده یا B2C، که این نوع از رایج ترین نوع استراتژی بازاریابی، است.
– بازاریابی از طریق تبلیغات پولی، که خود به روش های مختلف و از طریق رسانه ها انجام می پذیرند.
– بازاریابی موضوعی که به این معنا است، که بازاریابی خدمات و محصولات یک سازمان را به یک موضوع اجتماعی مرتبط می کنند.
– بازاریابی ارتباطی، که اساس آن بر مشتری مداری تمرکز دارد. این استراتژی تلاش دارد تا روابط و وفاداری مشتریان را افزایش دهد و بهبود بخشد.
– بازاریابی پنهانی، روی بازاریابی محصولات متمرکز است، اما مشتریان از اجرای این استراتژی بی خبر هستند. این بازاریابی را بازاریابی در خفا نیز می نامند.
– بازاریابی کلامی یا دهان به دهان، بر این اساس است که محصولات و خدمات شما چه احساسی در افراد ایجاد می کند. چرا که در صورت ارائه محصولات و خدمات با کیفیت، مشتریان خود به خود تبلیغ کالا و خدمات شما را خواهند کرد.
– بازاریابی اینترنتی که از اسمش کاملا پیدا است. چون این نوع بازاریابی کاملا در محیط اینترنتی انجام می شود و تبلیغات نیز به همین صورت انجام می شود.
– بازاریابی معاملاتی از دیگر استراتژی هایی است که مورد استفاده قرار می گیرد. بحث فروش در بازاریابی سخت ترین و چالش برانگیزترین بخش کار است. اما استفاده از استراتژی های بازاریابی، فرایند فروش را آسان تر کرده است. خرده فروشان در بازاریابی معاملاتی مشتریان را ترغیب می کنند تا از تخفیفات شرکت استفاده کنند یا در رویدادهای بزرگ شرکت و خرید کنند. این روش خود وسیله ای برای تبلیغات و دادن انگیزه برای خرید به مشتریان است.
دلایل اهمیت استراتژی بازاریابی
استراتژی بازاریابی، به تمامی مشتریان و مخاطبین خود به شیوه های مختلف اطلاع رسانی می کند. در واقع آنها را با تمامی ویژگی های محصول آشنا می کند. همچنین نام و برند محصولات یا خدمات را معروف می کند.
این استراتژی باعث می شود تا شما مشتریان خود را بشناسید و آنها را بهتر درک کنید. این شناسایی بازار هدف، به شما این امکان را می دهد که محصولات و خدمات شرکت را مطابق با سلیقه مشتریان ارائه دهید و در نتیجه سود دهی بالاتری داشته باشید.
بازاریابی، فروش را افزایش می دهد و با به کارگیری روش های مختلف نظر مشتریان را به سمت محصول و خدمات جلب می کند.
بازاریابی صحیح و اصولی باعث می شود مشتریان به سمت محصولات مورد نظر شما جذب شوند. همچنین استراتژی بازاریابی، زمانی موفق است که به مشتریان احساس مهم بودن دهد.
بازاریابی نوعی اعلام حضور در بازار است. و توصیف و تبلیغ محصولات در بازار فروش، سطح رقابت را افزایش می دهد.
یکی از دلایل اهمیت استفاده از این استراتژی، داشتن برندینگ و ایجاد نام تجاری قوی است. برندینگ باعث افزایش فروش و اعتبار یک شرکت می شود.
اجزای استراتژی بازاریابی
بازاریابی استراتژیک از سه بخش اصلی تشکیل شده است. این بخش ها شامل استراتژی، تاکتیک و تکنیک می شوند.
استراتژی بازاریابی، خود از تعداد زیادی تاکتیک های عملیاتی و تکنیک های حرفه ای تشکیل شده است. اگر این استراتژی به خوبی تنظیم شود، خیلی راحت می تواند نیازهای مشتریان خود را برآورده سازد.
تاکتیک های بازاریابی نیز شیوه ای برای توزیع کالاها، محصولات و خدمات سازمانی می باشد، که برای افزایش فروش و حفظ موقعیت رقابتی در بازار انجام می شود.
تکنیک بازاریابی نیز روش ها و حالت هایی است که به تاکتیک های انتخاب شده کمک می کند تا با وجود انتخاب مسیرهای متفاوت، همگی به نتیجه ای یکسان، که سود دهی سازمان است، دست پیدا کنند.
منابع:
Examples of traditional market ، نوشته استیو میلانو
small business marketing guide، نوشته راس کیمباروسکی
مدیر سایت موج ها
مشاور صنعت
مربی برنامه ریزی سازمانی
مربی برنامه ریزی توسه فردی
——————————————————-
در پروژه رایگان 111 عضو شوید. (کلیک کنید)
——————————————————-